Beladen kraker op Wembley werpt zijn schaduw vooruit

De ware kraker tussen Engeland en Duitsland houdt de gemoederen in de twee landen al flink bezig. In Duitsland wordt een vijftien jaar oude flirt met Roy Hodgson nieuw leven ingeblazen, terwijl Chelsea-middenvelder André Schürrle olie op het vuur gooide door een plaagstootje aan Wayne Rooney uit te delen.

Beladen kraker op Wembley werpt zijn schaduw vooruit

In 1998 was Hodgson coach van Blackburn Rovers. Bij de Duitse nationale ploeg kwam na acht jaar een einde aan het tijdperk dat Berti Vogts aan het roer stond. Hij werd in Frankrijk tijdens het WK teleurstellend uitgeschakeld in de kwartfinale door een vernederende 3-0 nederlaag tegen Kroatië.

'Bondsvoorzitter Egidius Braun heeft mij toen gebeld', verklapt Hodgson in BILD. 'Dat was een hele eer, maar ik had toen een contract bij Blackburn. Bovendien wilden ze liever geen buitenlandse coach. Franz Beckenbauer maakte toen duidelijk dat een buitenlandse bondscoach niet zou helpen bij het ontwikkelen van de talenten.' Uiteindelijk werd Erich Ribbeck aangesteld. Na twee jaar zonder succes werden ook Rudi Völler en Jürgen Klinsmann nog aangesteld alvorens de huidige bondscoach Joachim Löw in 2006 begon.

Na die flirt verkaste Hodgson naar Internazionale, waarna hij nog vele trainersklussen aannam en onder meer bondscoach van Finland werd. Inmiddels zwaait hij bij Engeland de scepter. Dinsdag ontvangt hij op Wembley Duitsland. Vrijdag verloor Engeland voor het eerst dit kalenderjaar. In een vriendschappelijk duel was Chili te sterk met 2-0. Op dezelfde avond speelde Duitsland gelijk tegen Italië: 1-1.

André Schürrle.
André Schürrle.

Schürrle zette de verhoudingen op scherp door in de Engelse pers te vertellen dat hij denkt dat Wayne Rooney, een van de vedetten van de Engelse ploeg, zich in de Duitse selectie niet staande zou houden. 'Rooney is een geweldige voetballer, maar wij hebben op iedere positie wel twee zeer goede spelers staan. Ik vraag me af of hij bij ons zou spelen?'

Correct
Löw weigerde de verhoudingen voor de oefeninterland van dinsdag verder op scherp te zetten en was zoals gewoonlijk politiek zeer correct. 'Engeland is een groot voetballand met de beschikking over geweldige spelers. Ik wil alleen niet op namen ingaan. Met Roy Hodgson hebben ze een ware tacticus als trainer. Een geweldige ploeg, dat staat wel vast.'

Mesut Özil, Philipp Lahm en Manuel Neuer zullen dinsdag op Wembley ontbreken. Zij krijgen rust van Löw. De Arsenal-dirigent kampt nog met de naweeën van een griepje, terwijl Lahm en Neuer zich mogen gaan richten op de kraker in de Bundesliga. Zaterdag gaan zij met Bayern München op bezoek bij rivaal Borussia Dortmund.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen