Bel Hassani: 'Gevoel dat scheids alles voor Sparta floot'

Voor Iliass Bel Hassani was Sparta Rotterdam – AZ een bijzondere wedstrijd. De Marokkaan speelde zowel binnen als buiten het veld een hoofdrol.

'Ik ben hier begonnen, ik heb een band met Sparta, ik woon hier ook 300 meter vandaan', vertelde Bel Hassani na het 1-1 gelijkspel tegen FOX Sports. De AZ'er was tijdens de wedstrijd een van de smaakmakers met onder meer een assist, maar zorgde ook voor ophef na afloop. De aanvallende middenvelder was betrokken bij een opstootje op het veld, terwijl hij zich naar eigen zeggen juist als vredestichter mengde in de ruzie. 'Onnodig allemaal, ook voor mij.'

AZ-coach John van den Brom wilde er niet veel woorden aan vuil maken. 'Hij heeft temperament. Het is ook een bijzondere wedstrijd voor hem. Het is niet goed te praten, maar we hebben hem weggetrokken en daarna is het over.'

Van den Brom had meer moeite met een arbitrale beslissing met Bel Hassani als vermeend slachtoffer. Scheidsrechter Richard Liesveld wees de AZ-claims van de hand na een actie van Sparta-back Florian Pinteaux. 'De beelden zeggen alles. Die heb je niet en die krijg je ook niet.'

Ook het slachtoffer kende geen twijfel. 'Het was een honderdprocent-penalty. Ik had het gevoel dat de scheidsrechter alles in het voordeel van Sparta floot. We kregen de strafschop niet, maar ik ben er heilig van overtuigd dat het honderd procent zeker een penalty was.'

Afsluitdijk
Alex Pastoor was een andere mening toegedaan dan zijn Alkmaarse collega. 'Ik heb die strafschop voor Bel Hassani niet gezien. Ik zag het anders', aldus de Sparta-trainer, die naar aanleiding van de tweede gele kaart voor Denzel Dumfries wel zijn vraagtekens zette bij de arbitrage. 'Op het moment dat de één wel bestraft wordt en een ander niet, dan is het lastig voor spelers wat wel en wat niet mag.'

Volgens Pastoor had Sparta meer dan een punt kunnen overhouden aan de wedstrijd tegen AZ. Met name in de eerste helft deden zijn spelers niet wat hij ze had voorgehouden. 'Ik heb een metafoor gebruikt. Als je op de Afsluitdijk fietst, met windkracht acht in je rug en je houdt je benen stil, dan heb je er nog geen moer aan. Dat leek voor rust tegen dovemansoren gericht. Na rust was het prima, windkracht acht mee en benen volop in beweging. Ik had wel het gevoel dat er voor ons meer in zat dan we eruit hebben gehaald.'