Been wint met Genk, Ola John mag weer eens invallen

Op bijna ieder continent zijn op dit moment wel Nederlanders actief. In de rubriek Landgenoten over de Grens belicht Voetbal International hun prestaties.

Benfica-aanvaller Ola John mocht zondagavond op bezoek bij Estoril voor de tweede keer dit seizoen invallen in de ploeg van trainer Jorge Jesus • De enkelvoudig Oranje-international  kwam na 25 minuten in het veld en won met 2-1 van het lager geklasseerde Estoril • Namens Benfica waren Lima en Oscar Cardozo de doelpuntenmakers, terwijl Javier Balboa iets terugdeed namens de thuisploeg • Benfica staat na zeven speelronden op de derde plaats met veertien punten • Estoril bivakkeert op plaat zes met elf punten •

Mario Been heeft met RC Genk een nipte overwinning geboekt op AA Gent • De coach zag zijn ploeg met 2-1 winnen nadat AA Gent met een 1-0 voorsprong de rust in ging • Jelle Vossen en Kalidou Koulibaly bezorgden Genk in de tweede helft de volle winst • Genk bezet na tien speelronden de vierde plaats met twintig punten • AA Gent is terug te vinden op plek acht met dertien punten •

• De druk op Anderlecht-trainer John van den Brom neem toe, nadat zijn elftal thuis met 1-0 verloor van KV Kortrijk • De Nederlandse oefenmeester ging midweeks in eigen huis al met 3-0 onderuit tegen Olympiakos Piraeus in de Champions League • Bram Nuytinck speelde zeventig minuten en werd daarna vervangen door Demy de Zeeuw • Als Standard Luik zondagavond wint bij Zulte-Waregem ligt Anderlecht na tien wedstrijden al twaalf punten achter in de Belgische titelstrijd •

• Fenerbahçe, met Dirk Kuijt in de basisopstelling, heeft de koppositie na het gelijkspel tegen Trabzonspor overgenomen van Besiktas • De ploeg van trainer Ersun Yanal kwam in eigen huis niet verder dan 0-0 • De voorsprong op achtervolger Besiktas bedraagt een punt, maar Fenerbahçe speelde wel een wedstrijd meer •

Ryan Donk heeft zondag met twee treffers bijgedragen aan de 4-0 zege van Kasimpasa op Elazigspor • Bij de ploeg van trainer Shota Arveladze startten ook Ryan Babel en voormalig Roda JC-spits Sanharib Malki in de basis • Donk had binnen een half uur al twee keer gescoord, waarna Baris Basdas en Ezequiel Scarione de eindstand bepaalden • Bij Elazigspor kon Deniz Aslan (ex-Ajax) de verliespartij niet voorkomen • Kasimpasa heeft nu twaalf punten en is daarmee subtopper •

• FC Nordsjælland heeft een punt overgehouden aan het competitieduel met Brøndby IF (1-1) • Namens Nordsjælland, waar de Nederlander Joshua John de hele wedstrijd meedeed, maakte voormalig Feyenoord-verdediger Patrick Mtiliga de achterstand na rust ongedaan • Namens Brøndby had Simon Christoffersen in de eerste helft al de score geopend • Ondanks het behaalde punt staat Nordsjælland nog altijd op de laatste plaats •

Jeremain Lens kende een heerlijke zondag met zijn club Dinamo Kiev • De aanvaller tekende twee van de negen treffers aan in de met  9-1 gewonnen competitiewedstrijd tegen Metalurg Donetsk, waar de Nederlander Gregory Nelson een gele kaart incasseerde • Lens was in Kiev verantwoordelijk voor de 2-0 en de 4-1 • Namens de ploeg van trainer Oleh Blochin waren Andriy Yarmolenko (twee), Younes Belhanda (drie),  Lukman Haruna en Dieumerci Mbokani de overige doelpuntenmakers • Djordje Lazic deed namens Metalurg, dat zeventig minuten met tien man speelde, nog iets terug • Dinamo Kiev bezet na twaalf speelronden de vijfde plaats met 21 punten •

• Dinamo Moskou heeft op bezoek bij stadgenoot CSKA een gevoelige tik uitgedeeld • In de uitwedstrijd bij de landskampioen werkte Douglas zijn vijfde competitieduel sinds zijn komst van FC Twente af • Door goals van Cristian Noboa en Alexander Kokorin werd met 0-2 gewonnen door de ploeg waar ook Luke Wilshire (ex-FC Twente) en Balász Dzsudszák hun opwachting maakten • Bij CSKA hadden vier oud-Eredivisionisten het nakijken: Rasmus Elm en Pontus Wernbloom (beiden ex-AZ) en Keisuke Honda en Ahmed Musa (beiden ex-VVV Venlo) • Door de zege komt Dinamo tot op een puntje van CSKA • Beide ploegen bezetten een plek in de Russische subtop •