Been en De Jong uitgeschakeld, Anita en Krul wel verder

Voor Mario Been, Roel Brouwers en Luuk de Jong is het Europese avontuur ten einde. Been was met RC Genk niet opgewassen tegen VfB Stuttgart, terwijl Lazio in eigen huis profiteerde van slippertjes van Borussia Mönchengladbach. Tim Krul en Vurnon Anita hielden met Newcastle United Metalist Kharkiv van het lijf.

RC Genk – VfB Stuttgart 0-2Na het 1-1 gelijkspel van vorige week in Duitsland achtte Genk zich in de eigen Cristal Arena kansrijk voor een plek in de achtste finales. Trainer Been moest met lede ogen toekijken hoe Stuttgart zijn ploeg naar de slachtbank leidde.

De Duitsers waren het gehele duel de bovenliggende partij en onderstreepten die suprematie vlak voor rust met een doelpunt van Arthur Boka (foto onder). De Ivoriaan scoorde wel met het nodige geluk. Zijn schot werd via twee Genk-verdedigers van richting veranderd en was daardoor niet te houden voor keeper László Köteles. Een kwartier na rust brachten Die Schwaben de overwinning definitief in veiligheid. Christian Gentner kapte Anele Ngongca uit en schoot met links knap raak in de verre hoek. Been probeerde nog wat te forceren met het inbrengen van de drie aanvallers Elyaniv Barda, Steven Joseph-Monrose en Kim Ojo, maar zij konden evenals de in de basis gestarte Glynor Plet niets bewerkstelligen.

Lazio – Borussia Mönchengladbach 2-0Gezien het spectaculaire 3-3 gelijkspel van vorige week hadden De Jong en de op de bank begonnen Brouwers met Gladbach al een lastige kluif aan de return in Rome. Alleen een overwinning zou volstaan, maar dat bleek al gauw een onhaalbare kaart.

Dat had het elftal van trainer Lucien Favre echter aan zichzelf te danken. Vorige week stonden ze in de laatste minuten nog een tegendoelpunt in de weg, nu kreeg Lazio de openingstreffer in de schoot geworpen. Antonio Candreva kon na een slechte aanname van Alvaro Domínguez alleen op Marc-André ter Stegen af en schoot raak (foto onder). In de 33ste minuut had Ter Stegen wel een antwoord op een afstandsschot van Stefan Radu. De rebound viel echter voor de voeten van Álvaro González, die voor een leeg doel de 2-0 kon aantekenen. Luuk de Jong stichtte na rust nog wel gevaar, maar hij kon uitschakeling niet meer voorkomen. Lazio stuit in de volgende ronde op VfB Stuttgart.

Metalist Kharkiv - Newcastle United 0-1Na de 0-0 in Engeland had Newcastle United nog alle uitzicht op de achtste finales. Een benutte penalty van Shola Ameobi bleek voor The Magpies voldoende om in Charkov overeind te blijven.

Met Krul op doel en Anita op het middenveld moest Newcastle lang wachten op het benodigde doelpunt. Dat kwam er in de 64ste minuut, toen Ameobi vanaf de strafschopstip Olexander Horiaynov passeerde.

Metalist ging vervolgens met alle macht op zoek naar de gelijkmaker, maar Krul stond een Oekraïns doelpunt keer op keer in de weg en hielp zijn club aan een plek in de achtste finales, waarin FC Anzhi of Hannover 96 de tegenstander is.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.