Bayern wint in slotfase, concurrent van Dost is uitblinker

Bayern München heeft diep moeten gaan om zich te ontdoen van Fortuna Düsseldorf. Pas in de 86ste minuut viel de beslissing in de Allianz Arena. VfL Wolfsburg won ruim bij SC Freiburg, maar de gepasseerde Bas Dost zal niet al te blij zijn.

Bayern München – Fortuna Düsseldorf 3-2Arjen Robben zag vanaf de tribune toe hoe zijn ploeg de grootste moeite had met de nummer dertien van de Bundesliga. De Nederlander was lichtgeblesseerd aan de kuit en werd door trainer Jupp Heynckes niet in de wedstrijdselectie opgenomen, waarschijnlijk ook met het oog op de cruciale Champions League-wedstrijd van woensdag tegen Arsenal.

Het werd een frustrerende middag voor Bayern München. Fortuna kwam naar Beieren toe om zo lang mogelijk de nul te houden en hoopte zelf via de counter zo nu en dan gevaarlijk te worden. En met succes. Waar Bayern maar geen gaatje kon vinden in de Fortuna-defensie, was het aan de andere kant Mathis Bolly die na zestien minuten, bij het eerste schot van Düsseldorf, direct raak schoot. Bayern bleef veruit de dominante ploeg en op slag van rust was het dan eindelijk raak, toen Thomas Müller even te veel ruimte kreeg. Na rust hetzelfde spelbeeld en ook hetzelfde rampscenario voor Bayern. Fortuna kwam er één keer doorheen en ook bij het tweede schot van de wedstrijd was het direct raak voor de bezoekers, toen aanvoerder Andreas Lambertz doel trof.

Franck Ribéry stelde twee minuten later orde op zaken door de 2-2 te maken, maar de tijd begon te dringen. Pas in de 86ste minuut besliste Bayern München het duel. Enkele minuten nadat invaller Mario Gomez de lat raakte maakte verdediger Jérôme Boateng vlak voor tijd de winnende treffer, zijn eerste ooit in de Bundesliga.

SC Freiburg – VfL Wolfsburg 2-5Wolfsburg-trainer Dieter Hecking had voor Bas Dost een nare verrassing in petto. De Nederlander moest tegen Freiburg op de bank beginnen. Zonder Dost gebeurde er in de beginfase al meer dan genoeg. Al na negentig seconden bracht Max Kruse de thuisploeg op voorsprong, maar lang kon Freiburg er niet van genieten. Door een eigen doelpunt van Cedric Makiadi en een schitterende treffer van Vieirinha stond Wolfsburg na ruim een kwartier op voorsprong.

Daarna was het de beurt aan Ivica Olic. De Kroaat kreeg de voorkeur boven Dost en betaalde het vertrouwen van Hecking direct uit. Na 22 minuten had de spits een kunststukje in huis door met een omhaal doelman Oliver Baumann kansloos te laten (foto onder). Vlak na rust besliste Olic met een rake kopbal de wedstrijd. Invaller Johannes Flum maakte namens Freiburg na ruim een uur nog wel 2-4, maar dichterbij kwam de thuisploeg niet meer. Diego maakte in de blessuretijd zelfs nog 2-5. FSV Mainz 05 – Bayer Leverkusen 1-0De nummer drie van de Bundesliga had op bezoek bij Mainz genoeg reden om de enige treffer van de wedstrijd in twijfel te trekken. Leverkusen-verdediger Manuel Friedrich kreeg na een uur de bal tegen zijn arm aangeschoten in het eigen strafschopgebied. Hij kon er niet veel aan doen, maar kreeg toch een strafschop tegen. Andreas Ivanschitz maakte vervolgens het buitenkansje af. Leverkusen ging nog op zoek naar in ieder geval de gelijkmaker, maar kwam er niet meer doorheen.

Greuther Fürth – Hoffenheim 0-3Het duel tussen de nummers achttien en zeventien van de Bundesliga werd een prooi voor de bezoekers. Binnen een kwartier stevende Hoffenheim al op een overwinning af. Roberto Firmino maakte na tien minuten de openingstreffer, terwijl enkele minuten later Joselu de voorsprong verdubbelde. Vlak na rust besliste Tobias Weis het duel. Greuther Fürth heeft veertien punten en lijkt gedoemd te degraderen, terwijl Hoffenheim met negentien punten weer omhoog mag kijken.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.