Kohlenpott-derby pittig intermezzo Schalke 04 en BVB

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Bundesliga. Voor de 25ste speelronde is dat het duel tussen Schalke 04 en Borussia Dortmund van zaterdagmiddag (15.30 uur).

Kohlenpott-derby pittig intermezzo Schalke 04 en BVB


SCHALKE 04
Klassering 6de plaats (36 punten uit 24 duels)

Vorm Schalke 04 heeft na de winterstop de weg omhoog weer in gezet. Onder Jens Keller, de tijdelijke opvolger van de eind 2012 ontslagen Huub Stevens, verloor de club uit Gelsenkirchen in 2013 alleen van Greuther Fürth (1-2) en Bayern München (0-4) en klom zo naar de zesde plaats op de ranglijst. Hoewel die klinkende nederlaag in de Allianz Arena even reden tot twijfel leek, sindsdien toonde Schalke beterschap en overtuigde het vooral in de uitwedstrijd van vorige week zaterdag tegen VfL Wolfsburg (4-1).

Dat was tevens de eerste wedstrijd waarin Klaas-Jan Huntelaar voor het eerst in 2013 het net vond. Vorig jaar kroonde de 29-jarige Oranje-international zich nog tot topscorer van de Bundesliga met 29 doelpunten, maar dit seizoen kon ook hij zich niet onttrekken aan de sportieve malaise. In competitieverband staat hij pas op zes goals. Wel scoorde hij vier keer in de Champions League en twee keer in het Duitse bekertoernooi. Met de Kohlenpottderby in aantocht en drie dagen later de CL-clash met Galatasaray lijkt Huntelaar zijn trefzekerheid net op tijd te hebben hervonden.

Opvallend Julian Draxler kan zaterdag tegen Dortmund de jongste speler in de clubhistorie van Schalke worden met honderd wedstrijden achter zijn naam. Nu is Olaf Thon nog de recordhouder. De voormalig middenvelder en libero, die Schalke in 1997 aan de UEFA Cupwinst hielp en in 1990 wereldkampioen werd met West-Duitsland, speelde op 13 november 1985 op een leeftijd van negentien jaar en 196 dagen zijn honderdste duel voor Schalke. Draxler is zaterdag 26 dagen jonger als hij het record hoopt over te nemen.

Afwezigen Afellay, Jones (geschorst), Marica, Papadopoulos en Unnerstall.

BORUSSIA DORTMUND
Klassering 2de plaats (46 punten uit 24 duels)

Vorm Voor Borussia Dortmund is het Bundesligaseizoen zo goed als over. Met zeventien punten achterstand op koploper Bayern München rest voor Dortmund de strijd om het tweede en derde Champions League-ticket. Daarin is alleen Bayer Leverkusen vooralsnog een serieus te nemen concurrent. De nummer vier t/m tien zullen zich moeten richten op de overige Europese toegangsbewijzen.

Met het oog op de Champions League, waarin de voetbalmachine van trainer Jürgen Klopp als outsider voor de eindzege geldt, is het voor BVB echter wel van belang om in een flow te blijven en de goede serie na de winterstop een vervolg te geven. De 4-1 uitglijder tegen Hamburger SV van een maand geleden verraadt dat het de mannen van Klopp lang niet altijd even makkelijk afgaat. En dus is aartsrivaal Schalke, vijf dagen na de 3-0 zege op Shakhtar Donetsk, een gevaarlijke opponent.

Opvallend Waar Huntelaar de afgelopen tijd worstelde met zijn vorm, is het meespelen van Dortmund-aanvaller Robert Lewandowski de laatste maanden juist een garantie voor doelpunten in de Bundesliga. De Pool ontbrak weliswaar twee wedstrijden door zijn rode kaart tegen HSV, maar in de laatste zes competitieduels waarin hij wel aan de aftrap verscheen schoot hij steevast raak. Met zestien goals is hij dan ook de huidige topscorer van de Bundesliga. Die titel moet hij wel delen met Stefan Kiessling (Bayer Leverkusen).

Afwezigen Amini, Bender en Owomoyela. Regerend landskampioen Dortmund brak tijdens de afgelopen twee successeizoenen met een negatieve trend door zowel in 2010/11 (3-1) als in 2011/12 (2-1) Schalke in de eigen Veltins Arena te verslaan. In de vijf seizoenen daarvoor bleef Schalke in eigen huis steevast ongeslagen.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2007/08 Schalke 04 - Borussia Dortmund 4-1
2008/09 Schalke 04 - Borussia Dortmund 1-1
2009/10 Schalke 04 - Borussia Dortmund 2-1
2010/11 Schalke 04 - Borussia Dortmund 1-3
2011/12 Schalke 04 - Borussia Dortmund 1-2


Samenstelling: Tim Vos



Bekijk hier al onze video's