Bayern in kopgroep, mooie rentree Kagawa bij Dortmund

Ook zonder Arjen Robben heeft Bayern München geprofiteerd van het eerste puntenverlies van Bayer Leverkusen op vrijdag. Borussia Dortmund maakte eveneens geen fout.

Bayern München - VfB Stuttgart 2-0
VfB Stuttgart was niet bij machte Bayern München een vervelende middag te bezorgen. De formatie van trainer Armin Veh was in Beieren machteloos tegen de dominante thuisploeg, die halverwege de eerste helft op voorsprong kwamen. Mario Götze (foto) opende de score door een knappe actie te besluiten met een schot in verre hoek.

Ook Franck Ribéry werd bejubeld. De Franse aanvaller maakte zijn rentree na een rugblessure, die hem ook het WK kostte. Zes minuten voor het einde maakte de invaller een einde aan de illusies van VfB Stuttgart.

Door de zege heeft Bayern München zich naast Bayer Leverkusen genesteld aan kop van de Bundesliga. De regerend kampioen, die het moest stellen zonder de nog niet geheel herstelde Arjen Robben, profiteerde van de misstap van Leverkusen vrijdag tegen Werder Bremen (3-3).

Toch was er ook reden voor zorg. Het uitvallen van Holger Badstuber vlak voor rust deed even vrezen voor weer zwaar leed voor de pechvogel. Maar de verdediger, die dit seizoen na een lange revalidatie na twee zware knieoperaties zijn rentree vierde, moest plaatsmaken vanwege ‘slechts’ spierklachten. Bayern nam daarmee nog tijdens de wedstrijd de zorgen over een nieuwe knieblessure weg.

Borussia Dortmund – SC Freiburg 3-1
Shinji Kagawa heeft een geslaagde rentree gemaakt bij Borussia Dortmund. De Japanse aanvallende middenvelder, die na twee jaar bij Manchester United werd teruggehaald, kende weinig aanpassingsproblemen. In de eerste helft was hij betrokken bij beide treffers. Hij stond in de 34ste minuut met de pass op aangever Kevin Grosskreutz aan de basis van de 1-0 van Adrian Ramos.

Zeven minuten later verscheen zijn naam op het scorebord nadat Kagawa uit een voorzet van Ramos de 2-0 had gemaakt. SC Freiburg mocht zich gelukkig prijzen dat de schade voor rust beperkt bleef tot deze twee treffers.

Na ruim een uur ging Kagawa naar de kant. Vanuit de dug-out kon hij zien hoe Pierre-Emerick Aubameyang de overwinning voor Borussia Dortmund veiligstelde, waarmee de achterstand op de twee koplopers één punt is geworden. De late goal van Oliver Sorg was namelijk niet meer dan een eretreffer voor Freiburg.

Hertha BSC – FSV Mainz 05 1-3
Met Roy Beerens maar zonder John Heitinga heeft Hertha BSC geen kans gezien de eerste zege van het seizoen te boeken. Na het bezoek van FSV Mainz 05 staat de teller na drie duels nog op één punt.

In de eerste helft was er weinig te genieten in het Olympiastadion van Berlijn. Maar FSV Mainz 05 had minder reden tot klagen dankzij de goal van Shinji Okazaki, die in de 36ste minuut uit de rebound scoorde. De treffer dwong Hertha BSC na rust meer risico te nemen. Trainer Jos Luhukay bracht halverwege de tweede helft Salomon Kalou. Maar koud in het veld zag de debuterende Ivoriaan dat de opgave moeilijk werd door de 0-2 van Sami Allagui. Even gloorde er hoop toen een andere invaller Ronny uit een strafschop de marge verkleinde. Maar Okazaki nam die hoop in blessuretijd weg.