Bayern altijd sterk van start in CL, duels AS Roma attractief

Reacties

Woensdagavond staan de volgende acht groepswedstrijden in de Champions League op het menu. Voetbal International brengt acht opvallende feiten over de duels in de groepen E tot en met H.

Bayern altijd sterk van start in CL, duels AS Roma attractief

● Bayern München begint doorgaans ijzersterk aan een Champions League-seizoen. De Duitse grootmacht, die woensdag thuis tegenover Manchester City staat, won zijn tien vorige openingswedstrijden in het miljoenentoernooi. In acht van die tien duels incasseerde Bayern zelfs geen enkel doelpunt.

● Ajax opent met een thuiswedstrijd tegen Paris Saint-Germain. De Amsterdammers verloren maar één van hun laatste vijf thuisoptredens in de CL en bleven in hun laatste drie thuisduels ongeslagen (W2, G1). Ajax kan voor de tweede keer in zijn CL-historie drie opeenvolgende duels winnen. Eerder lukte dat tussen 1994 en 1996 (toen zeven zeges op rij).

● Chelsea, dat op Stamford Bridge Schalke 04 ontvangt, is bezig aan een sterke thuisreeks in de CL. De Londenaren wonnen twaalf van hun laatste vijftien thuisoptredens in het miljoenentoernooi. Chelsea verloor in de (eerste) groepsfase van de CL pas twee van zijn 36 wedstrijden voor eigen publiek: tegen Besiktas in 2003 en tegen FC Basel in 2013.

● Ook Barcelona verliest de laatste jaren zelden een thuiswedstrijd in de CL. Van de laatste 27 duels in Camp Nou mondde er maar één uit in een nederlaag: die tegen Bayern München op 1 mei 2013 (0-3, returnwedstrijd in de halve finale). De overige 26 wedstrijden resulteerden in twintig zeges en zes gelijke spelen.

Camp Nou, de thuishaven van Barcelona.
Camp Nou, de thuishaven van Barcelona.

● AS Roma staat in Rome tegenover CSKA Moskou. De zeven laatste CL-wedstrijden van de Italiaanse ploeg leverden liefst 27 doelpunten op: twaalf voor Roma en vijftien voor de tegenstanders. De laatste keer dat AS Roma zijn doel schoon hield in de CL was op 11 maart 2009 (1-0 thuiszege op Arsenal).

● Sporting Lissabon speelt voor het eerst sinds het seizoen 2008/09 weer in de CL. Inclusief de wedstrijden in de Europa League is de tweede club van Lissabon al tien Europese wedstrijden op rij zonder zege op vreemde bodem. De laatste uitzege dateert van 15 september 2011: 2-0 op bezoek bij FC Zürich. Sporting gaat woensdagavond op bezoek bij het Sloveense NK Maribor.

● FC Porto hoopt thuis tegen BATE Borisov een einde te maken aan een zwakke reeks in het hoofdtoernooi van de CL. De Portugese grootmacht bleef in zijn laatste vijf optredens zonder zege (G2, V3). Slechts één keer eerder bleef FC Porto nóg langer zonder winst in de CL: zes duels op rij tussen maart en november in 1997 (G2, V4).

● Athletic de Bilbao doet voor de tweede keer mee in de Champions League. De Baskische club speelt tegen Shakhtar Donetsk de vierde thuiswedstrijd in het miljoenentoernooi. In de drie eerder duels - in het seizoen 1998/99 - bleef Athletic telkens ongeslagen: gelijke spelen tegen Rosenborg BK (1-1) en Juventus (1-1) en winst op Galatasaray (1-0).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.