Bayer en BVB geven niet thuis, Verbeek wint eindelijk

Bayern-achtervolgers Bayer Leverkusen en Borussia Dortmund zijn slecht aan de tweede seizoenhelft in de Bundesliga begonnen. Gertjan Verbeek kan zich gaan scheren.

SC Freiburg – Bayer Leverkusen 3-2
Bayer Leverkusen heeft terrein moeten prijsgeven op koploper Bayern München, dat vrijdag al met 0-2 te sterk was voor Borussia Mönchengladbach. De nummer twee van de Bundesliga verkeek zich verrassend op SC Freiburg. De thuisploeg werkte tot twee keer toe een achterstand weg om uiteindelijk in blessuretijd zelfs de winst te pakken.

Invaller Felix Klaus werd de matchwinner voor Freiburg, dat door de zege boven de rode streep is beland. Ondanks de nederlaag blijft Leverkusen tweede staan, al is het gat naar koploper Bayern tien punten.

Borussia Dortmund – FC Augsburg 2-2
Zijn driehonderdste wedstrijd in de Bundesliga werd voor Roman Weidenfeller geen doorslaand succes. De 33-jarige doelman van Borussia Dortmund, die ook zes keer voor 1. FC Kaiserlautern speelde op het hoogste niveau in Duitsland, zag al vroeg Jakub Blaszczykowski uitvallen. Gevreesd wordt voor een kruisbandblessure.

Sven Bender had kort daarvoor nog voor vreugde bij BVB gezorgd met de openingstreffer. Maar ook zijn middag werd verpest doordat hij vroeg in de tweede helft FC Augsburg met een eigen doelpunt aan de gelijkmaker hielp.

Nuri Sahin zette Borussia Dortmund na rust met een directe vrije trap weer op koers van de overwinning. Maar een positief gevoel bleef achterwege voor keeper Weidenfeller bij het bereiken van een mijlpaal. Dong-Won Ji, die nota bene na dit seizoen overstapt naar Borussia Dortmund, maakte in de 72ste minuut koud in het veld de 2-2 (foto).

Borussia Dortmund achterhaalde door het punt wel Borussia Mönchengladbach, terwijl het FC Augsburg van aanvoerder Paul Verhaegh ondanks het punt de achtste plaats moest afstaan aan FSV Mainz 05.

VfL Wolfsburg – Hannover 96 1-3
Kevin De Bruyne heeft bij zijn debuut voor VfL Wolfsburg zijn nieuwe ploeg niet aan een succes kunnen helpen. De Belgische recordaankoop, voor zeventien miljoen euro weggehaald bij Chelsea, ging op eigen veld met 1-3 ten onder.

Het afwachtend opererende Hannover 96 verpestte het debuut van De Bruyne. De onverwachte openingstreffer van de HSV-huurling Artjoms Rudnevs werd namens Die Wölfe nog ongedaan gemaakt door Ivica Olic, maar op de twee goals van Leonardo Bittencourt bleef een antwoord achterwege. Ook Bas Dost kon als invaller een nederlaag niet voorkomen voor Wolfsburg, dat door het resultaat een pas op de (vijfde) plaats moest maken.

1. FC Nürnberg – 1899 Hoffenheim 4-0
Gertjan Verbeek kan zijn scheerapparaat weer hanteren. De Nederlandse trainer had beloofd zijn baard te laten staan tot het moment dat hij met 1. FC Nürnberg zijn eerste overwinning zou boeken.

Bij de hervatting van het seizoen boekte 1. FC Nürnberg direct dat succes waar het zo naar smachtte. Hoewel 1899 Hoffenheim in de eerste helft zeker gevaarlijk was, leidde de ploeg van Verbeek bij rust met 2-0.

In de tweede helft kregen doelpuntenmakers Timothy Chandler en Josip Drmic navolging van Daniel Ginczek. Helemaal gerust kon Verbeek niet zijn, aangezien op 14 december tegen Hannover 96 een 3-0 uit handen werd gegeven. Maar zover kwam het niet, na de 4-0 van Drmic kon de Nederlandse coach zich zeker wanen van zijn eerste Bundesliga-zege. 1. FC Nürnberg blijft desondanks onder de rode streep staan.