BARCELONA WINT DE CHAMPIONS LEAGUE

Reacties

Barcelona heeft voor de vijfde keer in de historie de Champions League/Europa Cup I gewonnen. In Berlijn waren de Catalanen in een zinderende finale te sterk voor Juventus: 1-3.

BARCELONA WINT DE CHAMPIONS LEAGUE

Barcelona opende de eindstrijd met een doelpunt dat de kracht van het elftal symboliseert. Lionel Messi gaf vanaf rechts een prachtige crosspass op Jordi Alba, die de bal knap aannam en in een vloeiende beweging doortikte naar Neymar. De Braziliaan speelde razendsnel door op Andrés Iniesta, die in het bomvolle doelgebied het overzicht bewaarde en aflegde op Ivan Rakitic, die koelbloedig afrondde (foto onder): 0-1.

De waanzinnige opening van Barcelona bracht Juventus van zijn stuk. De Italianen oogden onrustig en paniekerig. Dat werd nog het best getypeerd door Arturo Vidal, die als een dolle stier over het veld stormde en de ene na de andere overtreding maakte. De Chileen kreeg al in de elfde minuut geel en had vier minuten later al zijn tweede kunnen krijgen. Arbiter Cüneyt Çakir streek met zijn hand over zijn hart.

Barcelona was heer en meester en stuurde Juventus van het kastje naar de muur. Vooral de dubbele flankbezetting van de Catalanen – Neymar en Messi kregen in balbezit telkens steun van Dani Alves en Jordi Alba – bracht Juventus keer op keer in de problemen. Het leidde tot een enorme kans voor Alves, waarop Gianluigi Buffon een fantastische reactie had. In de slotfase van de eerste helft was Luis Suarez tot twee keer toe levensgevaarlijk.

De Catalanen mochten het zichzelf daarom aanrekenen dat het halverwege pas 0-1 stond, al kwam Juventus in het laatste kwartier van de wedstrijd iets beter in zijn spel. De Oude Dame loste via Claudio Marchisio twee harde schoten uit de tweede lijn, terwijl Álvaro Morata voorlangs mikte.

Dat Juventus halverwege nog leefde, had het te danken aan Barcelona én aan Buffon. En ook na de pauze hield Buffon de Bianconeri op de been. Ditmaal met een prachtige redding op een punter van Suarez (foto boven). Waar Barça kansen miste, zette Juventus zijn eerste echte mogelijkheid van de wedstrijd om in een doelpunt. Marchisio zette de aanval op met een mooie hakbal, waarna Stephan Lichtsteiner de bal met een voorzet naar Carlos Tévez bracht. Zijn schot werd gekeerd door Marc-André Ter Stegen, die echter kansloos was op de rebound van Morata (foto onder): 1-1.

Dat onverwachte doelpunt gaf Juventus zelfvertrouwen en kracht. De Italianen namen het initiatief over van Barcelona en kregen een schietkans voor Tévez, die over mikte. Barcelona was in die fase via de counter levensgevaarlijk en zo'n uitbraak leverde de Catalanen in de 68ste minuut de voorsprong op. Suarez maakte de 1-2, nadat Buffon een schot van Messi niet had weten te verwerken. Juventus was woedend over de goal, omdat het vond dat Çakir even eerder een strafschop had moeten geven vanwege een vermeende overtreding van Alves op Paul Pogba.

Drie minuten later leek Barcelona het duel te beslissen via Neymar, maar Çakir had uitstekend gezien dat de Braziliaan de bal met de hand had beroerd en keurde de goal daarom af. Juventus mocht daardoor blijven hopen, maar kwam ondanks verwoede pogingen niet opnieuw op gelijke hoogte. Het was namelijk Neymar die de eindstand in de allerlaatste minuut van de extra tijd op 1-3 bepaalde.

Treble
Met het winnen van de Champions League herhaalt Barcelona zijn prestatie uit 2009, toen het voor de eerste keer de treble won. Nu is dat Barça, dat Real Madrid al aftroefde in de strijd om de landstitel en de bekerfinale al won ten koste van Athletic de Bilbao, dus opnieuw gelukt. Het betekent dat clublegende Xavi, die in de 78ste minuut inviel, op prachtige wijze afzwaait. Hij vervolgt zijn loopbaan in Qatar bij Al-Sadd.

Juventus heeft op zijn beurt zijn finale-trauma niet weg weten te spoelen. Van de acht Champions League/Europa Cup I-finales die de club speelde, verloor het er liefst zes. Toch kan De Oude Dame met het winnen van de dubbel en het bereiken van de finale van het miljoenenbal terugblikken op een prachtig seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.