Barcelona voetbalt tiental Athletic op een hoopje

Barcelona heeft in eigen huis niets heel gelaten van Athletic de Bilbao. Het werd 6-0 tegen de Basken, die 87 minuten met tien man speelden.

Alle spanning zat hem in de enerverende openingsfase. Eerst was het nog Gerard Piqué die een negatieve hoofdrol voor zichzelf opeiste met een verkeerde terugspeelbal, waarna Javier Eraso namens Bilbao te zelfzuchtig was en over schoot waar zijn ploeggenoten er veel beter voor stonden om af te drukken.

Nog geen dertig tellen later ging keeper Gorka Iraizoz van Bilbao in de fout, toen hij de doorgebroken Luis Suárez uit balans bracht en met rood kon vertrekken. Lionel Messi, voor de wedstrijd nog in het zonnetje gezet vanwege zijn gewonnen Gouden Bal, ramde de bijbehorende penalty langs invalkeeper Iago Herrerín.

Zo speelde Barcelona al na drie minuten een gewonnen wedstrijd tegen de Basken, die in augustus nog met 4-0 te sterk waren voor de ploeg van Luis Enrique in de heenwedstrijd om de Spaanse Super Cup. Zeker toen Neymar de marge na een halfuur verdubbelde, was het gelopen koers in Camp Nou. In de rust werd Messi vervangen vanwege lichte fysieke klachten.

Vlak na rust vergrootte Luis Suárez de marge naar drie na een vlijmscherpe aanval door het centrum. Een kwartier later maakte Ivan Rakitic de 4-0 na wonderschoon voorbereidend werk van Neymar. Suárez prikte in de 69ste minuut van dichtbij de 5-0 binnen. Suárez kopte in de 83ste minuut zijn derde treffer tegen de touwen, even nadat Neymar een kans onbenut had gelaten na een prachtige pass van Andrés Iniesta.

Barcelona verkleint door de zege het gat met koploper Atlético tot twee punten, met nog een wedstrijd tegoed. Bilbao blijft door het verlies achtste.