Barcelona kroont zich tot kampioen en velt vonnis over Seedorf

Barcelona heeft zich zondagavond voor de 25ste keer in de clubhistorie gekroond tot kampioen van Spanje. De Catalanen waren in Riazor met 2-4 te sterk voor het Deportivo la Coruña van Clarence Seedorf en werden daardoor ongeslagen kampioen. Deportivo is definitief gedegradeerd.

Vorige week zaterdag won Barcelona op zeer overtuigende wijze de Copa del Rey. Sevilla werd in de finale met 5-0 verslagen en acht dagen later kon Barça de tweede prijs alweer binnenhalen. De koploper moest dan wel punten pakken tegen Deportivo, dat zijn voorgaande vier duels ongeslagen was gebleven.

Andrés Iniesta begon op de reservebank in Riazor. De 33-jarige middenvelder kondigde vrijdag op emotionele wijze zijn afscheid bij Barcelona aan, maar kampte met een lichte blessure. De aanvoerder zag zijn ploeg direct het heft in handen nemen en in de zevende minuut leidde dat tot de openingstreffer. Ousmané Dembele kwam goed door aan de rechterkant en legde breed op Philippe Coutinho, die de bal in de verre hoek krulde: 0-1.

In de 38ste minuut werd de score verdubbeld. Luis Suárez kreeg de bal aan de rechterkant van het strafschopgebied, wachtte even en gaf toen met buitenkant rechts prachtig voor op de instormende Lionel Messi. De Argentijn volleerde bij de tweede paal raak in de korte hoek en verraste doelman Rubén Martínez daarmee: 0-2.

Deportivo eerde bekerwinnaar Barcelona vooraf met een erehaag.

Deportivo gaf zich echter niet gewonnen en antwoordde snel. Lucas Pérez werkte een lage voorzet van Borja Valle langs Marc-André ter Stegen en gaf de thuisploeg daarmee weer hoop op een stunt. Twintig minuten na rust kreeg Depor opnieuw een enorme boost. Lucas Pérez gaf de bal bij de tweede paal voor op Celso Borges, die niet zelf schoot, maar teruglegde op Emre Colak. De 26-jarige Turk schoot vervolgens de gelijkmaker binnen: 2-2.

De ploeg van Seedorf ging daarna vol op zoek naar de 3-2 en kreeg daar ook kansen voor. Twintig minuten lang drukte de thuisploeg Barcelona terug, maar in de 82ste minuut waren het toch de bezoekers die scoorden. Messi en Suárez combineerden op schitterende wijze dwars door het strafschopgebied van Depor en de Argentijn rondde af: 2-3. Enkele minuten later maakte Messi zijn hattrick compleet. Na opnieuw een vloeiend lopende aanval schoot hij zijn 32ste competitietreffer binnen.

Vijf minuten voor het einde veerden de supporters van Deportivo én Barcelona nog één keer op. Iniesta kwam in de ploeg voor Ivan Rakitic en werd begroet met een indrukwekkend applaus van alle supporters in Riazor. Met de aanvoerdersband om zijn arm kon Iniesta zo de 32ste hoofdprijs uit zijn carrière bijschrijven. Voor Barcelona was het na de Copa del Rey de tweede prijs van het seizoen.

Degradatie Seedorf

De laatste kans op een miraculeuze ontsnapping voor de mannen van Seedorf was daarmee verkeken. Alleen bij vier zeges in de laatste vier competitieduels zou Deportivo degradatie uit de Primera División nog kunnen voorkomen, maar dan had nummer zeventien Espanyol ook nog alles moeten verliezen. Dat utopische scenario kon zondagavond in de prullenbak.

Deportivo is drie wedstrijden voor het eind zeker van degradatie en speelt net als Las Palmas en Málaga volgend seizoen in de Segunda División. In de dertien wedstrijden dat Seedorf de leiding had bij Deportivo, pakte de ploeg in totaal elf punten, waarmee de Nederlander het iets beter deed dan zijn voorganger Cristóbal Parralo. De Spanjaard pakte zestien punten in 22 competitiewedstrijden.