Barcelona en Lewandowski komen in extremis met de schrik vrij

Barcelona heeft zaterdag een late zege geboekt op Celta de Vigo. Lang leek het duel in een gelijkspel te eindigen, maar een late strafschop van Robert Lewandowski zorgde uiteindelijk toch nog voor de overwinning.

Celta de Vigo
1 - 2
Barcelona
Barcelona

Bij Barcelona was er een basisplaats voor Frenkie de Jong. Hij stond op het middenveld samen met Andreas Christensen en Pedri. Daarnaast had winteraanwinst Vitor Roque voor het eerst een plek in de startopstelling bij de Catalaanse club. Bij de thuisploeg stonden Renato Tapia (voormalig FC Twente en Feyenoord), Luca de la Torre (voormalig Heracles) en Jørgen Strand Larsen (voormalig FC Groningen) in de basis. Ex-spits van FC Utrecht Tasos Douvikas zat op de bank.

En met al die oud-Eredivisionisten kwam Celta de Vigo prima voor de dag. De laagvlieger liet Barcelona weliswaar het spel maken, maar kwam in de eerste helft nauwelijks in de problemen. Beide ploegen hadden wat kleine kansjes, maar leken hard op weg om met 0-0 de rust in te gaan. Daar stak Lewandowski echter een stokje voor.

De Pool werd vrijgespeeld door Lamine Yamal. Hij nam de bal naar de buitenkant toe aan en schoot hard en laag diagonaal raak. Waar een goal net voor rust vaak wordt gezien als mentale tik, liet Celta de Vigo zien daar geen last van te hebben. De tweede helft was nog geen minuut oud toen Celta op 1-1 kwam.

Vooral de aanloop naar de treffer was fraai. Strand Larsen speelde Oscar Mingueza met de hak vrij. De voormalig verdediger van Barcelona kwam vervolgens ook met een hakje op de proppen, waarna Iago Aspas met wat geluk via het been van Jules Koundé raak schoot. Dat was de elfde goal van de Spanjaard tegen Barcelona. Geen enkele speler scoorde in deze eeuw vaker tegen Barça.

Barcelona legde een beroerde tweede helft op de mat. Toch ging het nog met de zege naar huis. Daar was wel een zeer bewogen slotfase voor nodig. Yamal werd gevloerd in het strafschopgebied, waarna Barcelona een penalty kreeg. Lewandowski ging achter de bal staan, maar miste de strafschop. Doelman Vicente Guaita kwam echter te vroeg van zijn lijn, waardoor de Pool opnieuw mocht aanleggen. Ditmaal was het wel raak: 1-2.

Door de zege staat Barcelona nu met 54 punten op de derde plek in La Liga. Maandag speelt nummer twee Girona tegen nummer vijf Athletic Bilbao. Zelf komt Barcelona woensdag weer in actie. Dan staat het Champions League-duel met Napoli op het programma.