Barça-kwartet evenaart fraaie prestatie Seedorf

Reacties

Clarence Seedorf is niet meer de enige met vier eindzeges in de Champions League achter zijn naam. Andrés Iniesta evenaarde hem door zaterdagavond met Barcelona Juventus te verslaan (1-3). Zijn ploeggenoten Lionel Messi, Xavi en Gerard Piqué schreven ook hun vierde Cup met de Grote Oren bij, al stonden zij net als Seedorf en Iniesta (die vanavond tot Man of the Match werd verkozen) níét in alle vier van die gewonnen finales op het veld.

Barça-kwartet evenaart fraaie prestatie Seedorf

Seedorf won de Champions League in 2007 voor de vierde keer in zijn carrière door met Milan revanche te nemen op Liverpool (2-1) voor de verloren finale van twee jaar eerder. Omdat de oud-international in 2003 ook al de beste was van Europa met de Rossoneri en in respectievelijk 1995 en 1998 met Ajax en Real Madrid, is hij ook al twaalf jaar lang de enige speler die de Champions League met drie verschillende clubs won.

Iniesta, Messi en de in stijl afzwaaiende Xavi, die in de slotfase inviel, spelen al hun hele loopbaan voor Barcelona. Dus dat laatste unicum hebben ze Seedorf niet kunnen afnemen. Wel kan kwam het illustere Barça-trio qua eindzeges op gelijke hoogte door De Oude Dame te verslaan. Eerder won het trio in 2006 (2-1 tegen Arsenal), 2009 (2-0 tegen Manchester United) en 2011 (3-1 tegen Manchester United).

Perfecte status
Messi en Xavi ontbraken overigens tijdens de finale van 2006, maar kwamen dat seizoen wel in actie in het miljoenenbal. Daardoor staat ook die eindzege op hun palmares. Iniesta speelde destijds wel en deed dat ook in 2009 en 2011. Zodoende beschikt El Blanquito dus ook na de zege van vanavond nog over een perfecte status: vier finales, vier overwinningen.

Voor Piqué zit het weer iets anders. Hij won, zonder in de finale te acteren, met Manchester United in 2008 de Champions League. In 2009 en 2011 was hij er, net als vanavond, namens de Catalaanse grootmacht weer bij.

Door de zege in Berlijn laat het Barça-kwartet (op de foto met onder anderen Pedro, Ibrahim Afellay en Dani Alves na de winst in 2011) enkele imposante namen achter zich. Iker Casillas, Samuel Eto'o, Fernando Hierro, Paolo Maldini, Carles Puyol, Raúl, Roberto Carlos en Victor Valdés waren ieder actief betrokken bij drie gewonnen finales (Europa Cup I niet meegerekend).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.