Barça dankzij Alexis Sánchez dichtbij kwartfinale CL

Barcelona heeft zich met de 1-3 zege op Bayer Leverkusen een uitstekende uitgangspositie verschaft voor de return van de achtste finale van de Champions League. Dankzij twee fraaie oplevingen van Alexis Sánchez kwam de Catalaanse grootmacht bovendien weer eens tot winst op vreemde bodem.

Het evenmin in vorm verkerende Bayer Leverkusen had zich, vooral voor de eerste helft, voorgenomen ver terug te zakken. Zoals verwacht maakte Barcelona het spel. Maar de gehavende formatie – naast de vaste groep geblesseerde spelers ontbraken ook Xavi en Gerard Piqué wegens kwetsuren – wist al combinerende de Duitse muur zelden te slechten.

Pas op een spaarzaam moment vlak voor rust toen de achterhoede van Bayer Leverkusen druk naar voren zette, was Barça meedogenloos. Lionel Messi ving in de middencirkel – tussen drie tegenstanders – de bal en lanceerde vervolgens Sánchez. Die maakte oog-in-oog met keeper Bernd Leno geen fout: 0-1.

Niettemin bracht de formatie van Pep Guardiola zich enkele keren ernstig in de problemen. Door de huidige speelwijze heeft Barça moeite een voorsprong uit te bouwen. En Bayer Leverkusen profiteerde kort na rust van de zwakte in de lucht. Hierdoor kon Michal Kadlec de gelijkmaker binnenkoppen. De linksback beantwoordde een vanaf links gegeven voorzet van Vedran Corluka.

Met de snelheid van de Chileense dribbelaar Sánchez én Messi wist het Duitse koppel Manuel Friedrich-Daniel Schwaab zich weinig raad. Daardoor kon Sánchez tien minuten na rust Barcelona opnieuw aan de leiding brengen. Een steekpass door het midden van Cesc Fabregas vond de aanvaller, waarna Friedrich niet durfde in te grijpen.

Ook bij 2-1 ging Die Werkself onverminderd op jacht naar de gelijkmaker en had de pech dat onder meer een schot van Renato Augusto de paal raakte. Ondanks enkele offensieve wissels (aanvaller Stefan Kiessling werd in het laatste kwartier nog ingebracht voor Simon Rolfes) viel de gelijkmaker niet.

Twee minuten vóór tijd maakte Barcelona andermaal gebruik van de aanvalsdrang van Bayer Leverkusen. Dani Alves bereikte tijdens een van zijn rushes Lionel Messi, die vervolgens geen moeite had om het derde doelpunt te maken. De terugwedstriijd in Camp Nou staat voor 7 maart op het programma. Foto: VI Images