Ballack meest ervaren finalist, maar ook grootste loser

Michael Ballack ziet de EK-finale van zondag niet als zijn laatste kans op het winnen van een grote prijs. Voor de aanvoerder van de Duitsers wordt het echter tijd voor een internationale triomf, want de 31-jarige spelmaker verloor tot nu toe alle grote finales waarbij hij was betrokken.

Ballack meest ervaren finalist, maar ook grootste loser

Ballack behoorde dertien keer tot de selectie van een team dat een finale afwerkte en is daarmee de meest ervaren finalespeler van de selecties van Duitsland en Spanje. De Spanjaard Andrés Palop volgt met twaalf finales, maar een deel daarvan bekeek hij vanaf de bank als reservedoelman.

Zijn betrokkenheid bij dertien finales leidde voor Ballack tot zes prijzen: drie keer de Duitse beker en een Duitse Supercup met Bayern München en de FA Cup en de League Cup met Chelsea.

Zeven keer droop Ballack af als lid van de verliezende partij. Dit seizoen verloor hij met Chelsea de finale van de Champions League na strafschoppen van Manchester United en ging Tottenham Hotspur er met de League Cup vandoor.

Daarmee dreigt voor Ballack een rampscenario als in 2002. Toen verloor hij met Duitsland met 2-0 van Brazilië in de WK-finale en greep hij met Bayer Leverkusen net naast de Champions League (1-2 tegen Real Madrid) en de Duitse beker (2-4 tegen Schalke 04). De huidige EK-ganger Oliver Neuville maakte hetzelfde drama mee.

De Duitse bondscoach Joachim Löw zou er vanuit historisch perspectief goed aan doen Bastian Schweinsteiger op te stellen tegen Spanje. Hij verloor namelijk geen enkele van de zes finales waarbij hij was betrokken. Met Bayern München won hij vier keer de DFB-Pokal en legde hij twee keer beslag op de Duitse Supercup.

De meest ervaren finalist aan Spaanse zijde, Palop, was de laatste jaren erg succesvol met Sevilla. Met die club won hij als basisspeler twee keer de UEFA Cup (2006 en 2007), de Spaanse beker (2007), de Europese Supercup (2006) en de Spaanse Supercup (2007). Bij zijn eerdere finales met Valencia was Palop voornamelijk reserve.

De Duitse EK-gangers van Bayern München (Marcell Jansen, Philipp Lahm, Schweinsteiger, Miroslav Klose en Lukas Podolski) en de Spaanse EK-gangers van Valencia (Carlos Marchena, Raúl Albiol, David Silva en David Villa) wonnen recent nog een finale. Bayern Müchen legde beslag op de DFB-Pokal door Borussia Dortund na verlenging met 2-1 te verslaan en Valencia was in de eindstrijd van de Copa del Rey met 3-1 te sterk voor Getafe.

Speler Finales Winst Verlies
Michael Ballack (Dui) 13 6 7
Andrés Palop (Spa) 12 7 5
Iker Casillas (Spa) 11 6 5
Torsten Frings (Dui) 8 4 4
Jens Lehmann (Dui) 8 3 5
Xabi Alonso (Spa) 7 4 3
Bastian Schweinsteiger (Dui) 6 6 0
Miroslav Klose (Dui) 6 3 3
Carles Puyol (Spa) 6 3 3
Xavi Hernández (Spa) 6 3 3
 
Totaal Duitsland 68 34 34
Totaal Spanje 77 43 34
 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen