Valencia en Koeman veroveren Spaanse beker

Ronald Koeman heeft dan toch een prijs. Valencia won overtuigend de finale van het toernooi om de Copa del Rey door Getafe met 3-1 te verslaan.

Valencia had een droomstart. De finale was nog geen elf minuten aan de gang, of de ploeg van coach Koeman leidde met 2-0. Al na negentig seconden kopte Juan Mata van dichtbij raak, nadat David Silva vanaf de achterlijn de bal naar de rand van het vijfmetergebied had teruggetrokken.

En in de elfde minuut was het Alexis die scoorde tegen zijn vorige club. De centrale verdediger was het meest alert na een hoekschop van Silva en knikte de 2-0 tegen de touwen. Koeman, die Hedwiges Maduro op de tribune had gezet, juichte beheerst.

Getafe was lange tijd onmachtig tegen de stugge defensie van Valencia. Maar in blessuretijd van de eerste helft ging Emiliano Moretti dom in de fout door Cosmin Contra in de zestien onderuit te glijden. Esteban Granero benutte de penalty. En vlak na rust was diezelfde Granero dicht bij de gelijkmaker, maar hij schoot hard op de lat.

Gaandeweg de tweede helft groeide het overwicht van Valencia. Al lukte het Los Ché pas in de 84ste minuut om de zevende bekerwinst veilig te stellen. Rubén Baraja knalde een vrije trap hard op de vuisten van doelman Oscar Ustari, waarna invaller Fernando Morientes met een duik de 3-1 op het scorebord kopte.

De frustratie bij Getafe was groot, aangezien het vorig seizoen ook al sneuvelde in de finale. In de slotfase toonde Fabio Celestini aan hoe groot die frustratie was. Hij schopte David Silva ondersteboven en moest terecht met rood van het veld.