Bakambu laat Villarreal weer van Europese finale dromen

Reacties

Vijf jaar na de halvefinaleplaats in de Europa League tegen FC Porto staat Villarreal opnieuw bij de laatste vier. In de tussentijd is er echter veel gebeurd bij de club die donderdag Sparta Praag uitschakelde in de kwartfinale van de Europa League. Cédric Bakambu was met vier goals in het tweeluik (2-1, 2-4) de grote man.

Bakambu laat Villarreal weer van Europese finale dromen

Ruim een jaar na het laatste succes in Europa degradeerde Villarreal immers heel verrassend naar de Segunda División, terwijl het eerder dat seizoen (2011/12) ook nog in de groepsfase van de Champions League stond. Nog geen drie jaar na de terugkeer op het hoogste niveau van Spanje staat de club echter weer waar het vóór de opmerkelijke ineenstorting stond, tot vreugde van trainer Marcelino.

'Het is een enorme eer om in de halve finale van de Europa League te staan. We zijn erg blij met de manier waarop we dat hebben bereikt, want vaak leidt een favorietenrol niet tot het juiste resultaat. Het team is in uitstekende vorm en we worden alleen maar beter', zegt de coach die Villarreal in 2013 al na één jaar terugleidde naar de Primera División op de clubwebsite.

Het Europese succes kwam Villarreal niet aanwaaien. 'Vergeet niet dat we drie jaar geleden nog in de Segunda Divisíon speelden. We hebben hard gewerkt, als uitstekende professionals. Hier krijgen individuele belangen nooit voorrang boven die van het team. Nu hoeven we nog maar twee stappen te zetten. De kans om een finale te spelen krijg je niet vaak. Die moeten we nu pakken.'

Marcelino García Toral is de man achter de wederopstanding van Villarreal, dat zich in drie jaar opwerkte van promovendus in Spanje tot halvefinalist in de Europa League.
Marcelino García Toral is de man achter de wederopstanding van Villarreal, dat zich in drie jaar opwerkte van promovendus in Spanje tot halvefinalist in de Europa League.

Dat weten ze bij Villarreal maar al te goed. De drie vorige keren dat de Submarinos Amarillos in een Europese halve finale stonden, was dat ook het eindstation (Europa League 2010/11 tegen Porto, Champions League 2005/06 tegen Arsenal en UEFA Cup 2003/04 tegen Valencia). Om de eindstrijd nu wel te bereiken, vertrouwt de nummer vier van Spanje voor een groot deel op Cédric Bakambu.

De Congolese spits was tot voor kort als speler van FC Sochaux en Bursaspor een grote onbekende in Europa, maar werkt inmiddels hard aan zijn reputatie als goalgetter bij Villarreal. Donderdag maakte hij in Praag zijn 21ste en 22ste goal van het seizoen. Met negen treffers is Bakambu bovendien nog maar één doelpunt verwijderd van de topscorerstitel in de Europa League, nu nog in handen van Aritz Aduriz.

Na Aduriz kan ook Bakambu zich daarom in een select rijtje spelers scharen die de dubbele cijfers haalde in één EL-seizoen. Verder presteerden alleen Radamel Falcao, Giuseppe Rossi (met Villarreal in 2010/11) en Klaas-Jan Huntelaar dat. Marcelino roemde zijn topschutter na de 4-2 zege in Tsjechië. 'We zijn erg efficiënt geweest, in tegenstelling tot het heenduel. Daardoor mogen we nu dromen van de finale.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.