AZ-invaller Mühren zet fenomeen Baker in schaduw

In een hectische slotfase heeft Robert Mühren AZ behoed voor een nederlaag tegen Vitesse (2-2), dat aanvankelijk mede dankzij Lewis Baker afstevende op een succes in Alkmaar.

Mühren maakte zaterdag een half uur voor het einde samen met Muamer Tankovic zijn entree bij AZ. Trainer John van den Brom moest ingrijpen op een avond die dreigde uit te lopen op een bittere teleurstelling. Het bleek een gouden greep.

Twintig minuten had Mühren nodig om de Alkmaarse hoop nieuw leven in te blazen. Zijn 1-2 was het startpunt voor een hectische slotfase, waarin Vitesse er niet in slaagde de zege over de eindstreep te slepen. In de 88ste minuut volgde de ontlading voor de thuisploeg. Mühren tekende met een fraaie vrije trap voor de gelijkmaker.

De Volendamse spits had mogelijk inspiratie opgedaan van Lewis Baker, het extra wapen van Vitesse. De Chelsea-huurling is een fenomeen als vrije-trappenspecialist. 'Hij kan alles met links en met rechts, er is bijna geen verschil. Het is een topkwaliteit', zei trainer Henk Fraser begin oktober nadat Baker met zijn kunststukjes FC Groningen op de knieën had gekregen.

Tegen AZ bevestigde hij halverwege de eerste helft zijn status. Met rechts trapte Baker de bal van ruim twintig meter over de Alkmaarse muur en buiten bereik van Sergio Rochet in het doel van AZ. Daarmee heeft hij sinds zijn komst naar de Eredivisie in 2015 vier keer gescoord uit een vrije trap.

Met zijn vijfde goal in de laatste vijf wedstrijden zette hij Vitesse op koers van een Arnhemse succes in Alkmaar. De ploeg van Fraser was hard op weg AZ een frustrerende avond te bezorgen. Een half uur voor tijd leek Vitesse namelijk de genadeklap te geven. AZ-spits Wout Weghorst, die net een minuut ervoor een riante kans op de 1-1 had gemist, ging in het eigen strafschopgebied in de fout op Ricky van Wolfswinkel.

De actie moest Weghorst bekopen met een penalty, die werd benut door het slachtoffer. Door toedoen van Mühren bleek die marge niet genoeg voor de Arnhemse gasten voor de drie punten. AZ en Vitesse moesten zodoende genoegen nemen met een punt als beloning voor de aantrekkelijke wedstrijd.