AZ zet in Villarreal Europese zegetocht voort

Vermoeidheid of niet, AZ heeft de Europese zegetocht voortgezet. Villarreal maakte op eigen veld kennis met de dadendrang van de Alkmaarders, waar Henk Timmer en Robin Nelisse hun bijdrage leverden aan de nieuwe verrassing (1-2).

Zeventien Europese wedstrijden op rij had Villarreal-keeper José Manuel Reina geen doelpunt hoeven te incasseren. Daar kwam na elf minuten verandering in. Na voorbereidend werk van Barry van Galen en Robin Nelisse verschalkte Denny Landzaat met een bekeken schot Reina. De perfecte start kreeg geen vervolg. Drie minuten na de verrassende openingstreffer maakte AZ kennis met de kracht van Juan Roman Riquelme. De Argentijnse spelmaker zocht en vond diepe spits Figueroa. De kaats was goed, evenals het schot van Riquelme: 1-1.

Riquelme kreeg na een klein half uur de kans zijn populariteit verder op te schroeven. Maar dat werd Henk Timmers deel, want de AZ-keeper stopte de strafschop van de Argentijn. Het was gerechtigheid, want scheidsrechter Plautz was wel heel erg streng geweest bij de duw van Jan Kromkamp tegen Figueroa.

In de warmbloedige wedstrijd kwam het allemaal goed voor AZ. De Alkmaarse ploeg liet zich niet gek maken door het zo nu en dan provocerende spel van Villarreal. Zo ging Kenneth Perez naar de grond na een elleboog van Gonzalo Rodríguez. De klap was scheidsrechter Plautz ontgaan.

AZ gaf het enige juiste antwoord. Kromkamp maakte een voor hem typerende rush. Nelisse had twee pogingen nodig, maar de spits werkte uiteindelijk de voorzet van Kromkamp achter Reina. De aanvaller speelde zich zo extra in de kijker. Nelisse is immers bezig aan zijn laatste seizoen. Waarschijnlijk krijgt hij daar nog meer kansen voor, want de halve finale lonkt voor AZ na de 2-1 overwinning.