AZ wacht loodzware klus tegen angstgegner Benfica

Reacties

Voetbal International volgt de prestaties van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. Donderdagavond om 21.05 uur vervolgt AZ het avontuur in de Europa League met een thuiswedstrijd tegen Benfica, tegenstander van de Alkmaarders in de kwartfinale.

AZ wacht loodzware klus tegen angstgegner Benfica

AZ

De laatste weken heerste er een hosannastemming in Alkmaar. AZ deed nog op drie fronten mee en werd daar alom voor geroemd. Hoe anders is het nu. De zevende plaats is respectabel, maar het naast een ticket voor de bekerfinale grijpen was een flinke streep door de rekening. Ajax was te sterk.

Deze week kwam daar de ophef over het vertrek van trainer Dick Advocaat (na dit seizoen) bij. De coach van de Alkmaarders wilde niet eens meer in gesprek met de clubleiding toen hij  hoorde dat zijn huidige assistent Martin Haar een andere rol zou krijgen. De technische staf gaat helemaal op de schop, want ook spitsentrainer Piet Keur moet plaats maken. In die onrust leeft de ploeg van Advocaat toe naar het treffen met de verliezend EL-finalist van vorig seizoen.

Bovendien staat de Nederlandse eer op het spel, aangezien AZ onze laatste troef is in Europa. De Alkmaarders presteren de laatste seizoenen redelijk tot goed op Europees niveau. Vorig seizoen was het FC Anzhi met alle sterren in de vierde voorronde van de Europa League nog te sterk. Tegen een uitgekleed Anzhi werd in de vorige ronde van dít seizoen revanche gehaald. Ook twee seizoenen geleden bereikte AZ de kwartfinale van de Europa League. Toen was Valencia te sterk. Het seizoen daarvoor bleek de groepsfase het eindstation, terwijl de club in de jaargang daarvoor nog in de Champions League actief was. Zo vergaarden de Alkmaarders de nodige punten namens Nederland.

Op de UEFA-Coëfficiëntenlijst kan AZ Nederland een goede dienst bewijzen. Dankzij het bereiken van de kwartfinale in de Europa League vergrootten de Alkmaarders de voorsprong van nummer acht Nederland op nummer negen Oekraïne opnieuw met een kleine marge. Om de Oekraïense achtervolgers definitief voor te blijven is evenwel nog een goed resultaat, bijvoorbeeld een overwinning, in de kwartfinale nodig. En dat zou ook de situatie in Alkmaar opfleuren.

Benfica

Na weinig aansprekende clubs als FC Anzhi, Slovan Liberec, Maccabi Haifa, PAOK Saloniki en Shaktyor Karaganda wacht AZ nu een tegenstander van allure in de Europa League. Met Benfica ontmoet AZ de 32-voudig kampioen van Portugal en een tweevoudig winnaar van de Europa Cup 1. Een nieuwe Europese triomf kwam vorig seizoen ontzettend dichtbij voor de Portugezen, maar in de finale van de Europa League bleek Chelsea met 2-1 te sterk.

Benfica stevent dit seizoen soeverein af op zijn 33ste kampioenschap. De formatie van trainer Jorge Jesus staat in de competitie zeven punten los. De successen van Benfica stoelen vooral op de ijzersterke defensie, met Luisao en Ezequiel Garay als steunpilaren. Benfica hield van zijn afgelopen acht competitiewedstrijden liefst zeven keer de nul. Doelpunten maken gaat de club iets minder makkelijk af, want in competitieduels scoorde de club slechts 48 keer.

De hoofdstedelingen zijn desondanks al 24 duels op rij zonder verlies in de eigen competitie. Ook in de Europa League is Benfica bijzonder solide. In de zestiende finales rekende de club over twee duels met 4-0 af met PAOK Saloniki en in de ronde daarop werd Tottenham Hotspur met 5-3 opzij gezet. Dat AZ een loodzware klus wacht, is dus wel duidelijk.

Onderlinge historie

De recente prestaties van Nederlandse clubs tegen Benfica bieden AZ bepaald geen houvast. Nederlandse clubs zijn al negen Europese wedstrijden op rij zonder overwinning tegen Benfica. PSV was de laatste Nederlandse vereniging die won van de club uit Lissabon. Dat was in de finale van de Europa Cup 1 in 1988, toen de Brabanders na strafschoppen (5-4) aan het langste eind trokken.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
21/10/2004 Benfica - SC Heerenveen 4-2 Groepsfase UEFA Cup
16/08/2011 FC Twente - Benfica 2-2 Voorronde Champions League
24/08/2011 Benfica - FC Twente 3-2 Voorronde Champions League
07/04/2011 Benfica - PSV 4-1 Kwartfinale Europa League
14/04/2011 PSV - Benfica 2-2 Kwartfinale Europa League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.