AZ voor hels en koud karwei: 'IJs plakt aan je voeten'

AZ wacht donderdag een barre avond in het uitduel met FC Anzhi. Terwijl in Alkmaar de terrassen al zijn uitgestald en het kwik de twintig graden al benaderde, valt in Rusland de sneeuw uit de lucht en daalt de temperatuur in de nacht tot onder het vriespunt. 'Het is weer eens wat anders', erkent middenvelder Nemanja Gudelj.

AZ voor hels en koud karwei: 'IJs plakt aan je voeten'

Het treffen tussen AZ en Anzhi, dat vorige week in 1-0 voor de Alkmaarders eindigde, wordt donderdag om 18.00 uur afgewerkt in Ramenskoye, zo'n dertig kilometeren zuidoosten van Moskou. Op een volledig besneeuwd trainingsveld van Lokomotiv Moskou maakten de spelers van AZ woensdag in de Russische hoofdstad kennis met de omstandigheden. 'Het wordt een heel moeilijke partij', concludeert trainer Dick Advocaat na de training.

'De omstandigheden zijn heel slecht en we kunnen tijdens de wedstrijd dezelfde omstandigheden verwachten. Voetballen is haast onmogelijk. Het veld is zacht en het ijs blijft aan je schoenen vastplakken', schetst Advocaat de situatie in Rusland, waar hij werkzaam was voor Zenit Sint-Petersburg en de Russische bond.

'Het is met het oog op de wedstrijd goed dat we op dit veld hebben getraind', aldus Gudelj. 'We rekenen op weinig voetbal en veel strijd. Hopelijk kunnen we snel een doelpunt maken, zodat het voor hen nog lastiger wordt.' Advocaat heeft hetzelfde plan. 'We moeten niet alleen maar gaan verdedigen. Als wij een keer scoren, moeten zij er drie maken.'

(Later vandaag volgt nog een uitgebreide voorbeschouwing op de wedstrijd van FC Anzhi tegen AZ, dat momenteel nog de enige Nederlandse vertegenwoordiger is op het Europese podium.)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen