AZ volhardt tegen Partizan in slechte gewoontes

In navolging van Ajax en FC Groningen is ook AZ slecht begonnen aan de groepsfase van de Europa League. De Alkmaarders waren op bezoek bij Partizan Belgrado (3-2 verlies) geen schim van de ploeg die zich in de voorronden ten koste van Istanbul Basaksehir en Astra Giurgiu naar het hoofdtoernooi knokte.

Het seizoen van AZ had tot dusverre een kenmerkende tendens. Na een sterk optreden in Europa liet de ploeg van trainer John van den Brom het enkele dagen later in het daaropvolgende Eredivisie-duel telkens afweten. Donderdagavond gebeurde het tegenovergestelde; vijf dagen na de 3-1 zege bij De Graafschap ging het fout in Servië, waardoor AZ in Groep H meteen drie punten achter staat op Partizan en Athletic de Bilbao, dat van FC Augsburg won (3-1).

Vooral de start van de nummer drie van vorig seizoen was ontluisterend. Elf minuten na het eerste fluitsignaal nam Partizan al de leiding toen Abubakar Oumaru met een steenharde kopbal profiteerde van de wanorde in de Alkmaarse defensie. Dat de corner van Andrija Zivkovic een doelpunt opleverde, was niet voor het eerst. Astra scoorde vorige maand ook al drie keer uit standaardsituaties in het heenduel (3-2).

Jop van der Linden schiet in de 34ste minuut van dichtbij raak. Typerend voor de aanvallende onmacht van AZ was dat verdedigers betrokken waren bij de gevaarlijkste momenten.

AZ was ook in de eerdere vier Europese duels tot nu toe telkens twee keer trefzeker geweest, maar had in Belgrado grote moeite de weg naar het doel te vinden. De gelijkmaker van Jop van der Linden kwam in de 34ste minuut dan ook onverwachts. De 25-jarige verdediger, in het thuisduel met Astra nog de maker van de 1-0, schoot van dichtbij hard raak na een vrije trap van Thom Haye, die door Markus Henriksen voor het doel werd gekopt.

De defensie van Partizan zag er bij die tegengoal evenmin goed uit, maar desondanks was AZ niet in staat na die gelijkmaker het heft in handen te nemen. Integendeel, zes minuten later had de Servische kampioen alweer orde op zaken gesteld. Oumaru maakte optimaal gebruik van een uitglijder van Mattias Johansson (foto) door een voorzet van Miroslav Vulicevic achter doelman Sergio Rochet te tikken.

De eerste thuiszege van Partizan in de Europa League sinds 2009 (1-0 tegen Shakhtar Donetsk) kwam daarna behoudens een grote kopkans voor Jeffrey Gouweleeuw niet meer in gevaar. Toen de Alkmaarders na de tweede gele kaart voor Guus Hupperts nog aanzetten voor een slotoffensief, liepen ze in het Servische mes. De doorgebroken Zivkovic gooide de wedstrijd koelbloedig in het slot. Dat Henriksen daarna via de binnenkant van de paal alsnog raak schoot, betekende niet meer dan een eretreffer.