AZ verliest van Aktobe maar gaat naar poulefase

Ondanks een 2-1 nederlaag tegen FK Aktobe heeft AZ zich geplaatst voor de groepsfase van de Europa League.

Coach Gertjan Verbeek stuurde zijn vertrouwde elf het veld van
FK Aktobe in om de 2-0 voorsprong, verworven in het thuisduel, te verdedigen. De Alkmaarders kenden een uitstekende start in Kazachstan.

Na tien minuten was het al raak voor AZ. Brett Holman legde terug op Pontus Wernbloom (foto) die simpel kon binnentikken. Kort voor rust leek Eric Falkenburg de 2-0 te maken, maar Wernbloom wilde te graag zijn tweede maken en verlengde onnodig de bal. De Zweed stond echter in buitenspelpositie, zodat scheidsrechter Aleksei Kulbakov de treffer moest annuleren.

In de tweede helft controleerde AZ lange tijd tamelijk eenvoudig de wedstrijd, maar in de 67ste minuut tekende Murat Tleshev plots voor de gelijkmaker. Tien minuten later haalde Dirk Marcellis een inzet van Khalifa Elhadj Ba van de lijn. Twee minuten voor tijd greep Aktobe toch de winst. Wederom Tleshev was trefzeker.

Over twee wedstrijden was AZ echter de sterkste. Vrijdag weet de club welke tegenstanders zij ontmoet in de poulefase van de Europa League.