AZ recht de rug tegen Excelsior na teleurstellende week

AZ heeft een teleurstellende week zondagmiddag afgesloten met een 2-0 overwinning op Excelsior. Vincent Janssen schoot de ploeg van trainer John van de Brom in Alkmaar met een doelpunt en een assist naar de derde plaats.

De eerste helft in het AFAS Stadion was rommelig, Janssen was na 22 minuten het dichtst bij de openingstreffer, maar zag zijn inzet via doelman Tom Muyters en de paal op miraculeuze wijze niet in het doel belanden. De AZ-spits claimde bovendien twee keer een strafschop. Bij het eerste moment liet hij zich in de ogen van scheidsrechter Bas Nijhuis te makkelijk vallen na licht contact met Muyters. Even later zag de arbiter over het hoofd dat Henrico Drost binnen het strafschopgebied vol op de voet van Janssen ging staan.

Ook na rust bleef AZ aandringen, de thuisploeg had veel de bal en werd vooral via spelhervattingen gevaarlijk.  Het was dan ook uit een corner dat Derrick Luckassen in de 57ste minuut de score opende. Janssen kopte de hoge hoekschop van Dabney dos Santos goed terug naar Luckassen, die attent was en de 1-0 van dichtbij binnen schoot.

Excelsior dacht na 63 minuten op gelijke hoogte te komen, maar het doelpunt van Tom van Weert werd afgekeurd. De Excelsior-spits stond randje buitenspel bij een inzet van Stanley Elbers. Op aangeven van zijn assistent keurde Nijhuis het doelpunt in tweede instantie af.

Penalty
Een kwartier voor tijd kreeg Janssen alsnog zijn strafschop. Sander Fischer trok de spits naar de grond en moest het veld met een directe rode kaart verlaten. Janssen ging zelf achter de bal staan en maakte zijn zeventiende treffer van het seizoen: 2-0.

Met de zege op Excelsior zet AZ een punt achter een tegenvallende week. De club maakte de laatste maanden indruk door in alle competities acht keer op rij te winnen, maar stond na verlies van Ajax in de competitie en Feyenoord in de halve finale in het toernooi om de KNVB-beker afgelopen week met lege handen. Door de winst stijgt AZ in ieder geval voor even naar de derde plaats op de ranglijst. Als Feyenoord zondagmiddag (aftrap 16.45 uur) van SC Cambuur wint, gaan de Rotterdammers weer over AZ heen. Excelsior blijft zestiende met 22 punten.