AZ put vertrouwen uit sterke reeks op bezoek bij Ajax

Voetbal International blikt vooruit op de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Zaterdagavond (20.00 uur) staan bekerwinnaar AZ en landskampioen Ajax tegenover elkaar in De Arena.

AZ put vertrouwen uit sterke reeks op bezoek bij Ajax


AZ
Het afgelopen seizoen eindigde AZ op een teleurstellende tiende plaats in de Eredivisie, maar dankzij de winst van de KNVB-beker plaatsen de Alkmaarders zich toch voor de play-offs van de Europa League. Ook kunnen zij zaterdag in Amsterdam beslag leggen op de eerste prijs van het seizoen als het de strijd om de Johan Cruijff Schaal wint van Ajax.

De ploeg van trainer Gertjan Verbeek heeft deze transferperiode een metamorfose ondergaan. In Jozy Altidore (AZ) en Adam Maher (PSV) raakte AZ twee sleutelspelers kwijt, maar Eli Babalj (Melbourne Heart), Jeffrey Gouweleeuw (SC Heerenveen), Nemanja Gudelj (NAC Breda) en Jan Wuytens (FC Utrecht) werden naar Alkmaar gehaald.

Algemeen directeur Toon Gerbrands is optimistisch over komend seizoen. 'AZ was een van de weinige clubs die al vroeg kon toeslaan op de transfermarkt. En al zijn er een paar sterke schakels weg, ook Gertjan Verbeek gelooft dat een plaats bij beste vijf haalbaar is.'

Opvallend Tijdens de KNVB-bekerfinale op 9 mei in De Kuip waren het uitgerekend Altidore en Maher die AZ een overwinning op PSV bezorgden. Binnen een kwartier schoten de vertrokken spelers de Alkmaarders naar een 2-0 voorsprong en aangezien alleen Jürgen Locadia daar iets tegenover kon stellen, was de vierde beker in de clubhistorie een feit.

Ook in de halve finale waren Altidore en Maher goud waard. Op bezoek bij Ajax opende Altidore in de 74ste minuut op aangeven van Maher de score en in de resterende speeltijd liepen de bezoekers in De Arena uit naar 0-3. Altidore scoorde nog één keer en gaf een assist. De spits uit de Verenigde Staten liet in iedere bekerronde een treffer aantekenen; in totaal scoorde hij acht keer.

Afwezigen Geen.

AJAX
Tot dusver kende Ajax een rustige transferperiode, waarin het geen afscheid hoefde te nemen van basisspelers. Trainer Frank de Boer zag weliswaar Ryan Babel (Kasimpasa) en Miralem Sulejmani (Benfica) transfervrij vertrekken, maar versterkte zijn selectie met Mike van der Hoorn (FC Utrecht) en Bojan Krkic (gehuurd van Barcelona).

Norwich City meldde zich in Amsterdam voor Toby Alderweireld, maar na het akkoord tussen beide clubs besloot de Belgische verdediger zelf van een transfer af te zien. Christian Eriksen en Siem de Jong werden ook in verband gebracht met een transfer deze zomer, maar rond beide middenvelders bleef het rustig.

Als het aan De Boer ligt, sluit de transfermarkt nu al en niet op maandag 2 september. 'Dat zou mooi zijn ja. Dan hebben wij alle luxe', aldus de Ajax-trainer. 'Maar goed, we hebben een zwaar jaar voor de boeg waarin we ver willen komen in de KNVB beker, de Champions League en de competitie.'

Opvallend Ajax is de laatste jaren vaak vertegenwoordigd in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Sinds 2005 waren de Amsterdammers in zeven van de negen wedstrijden present. De eerste drie keer werd het seizoen begonnen met winst van de Super Cup, terwijl de afgelopen drie jaar verloren werd tijdens de seizoensouverture.

Het afgelopen seizoen was Ajax in De Arena kansloos tegen PSV. Al na elf minuten leidden de Eindhovenaren met 2-0 dankzij Ola Toivonen en Jeremain Lens. Het werd uiteindelijk 4-2. In de competitie nam de ploeg van De Boer echter ruimschoots revanche voor die nederlaag, want zowel thuis (3-1) als uit (2-3) werd gewonnen.

Afwezigen Derk Boerrigter (enkel). Onzeker: Niklas Moisander (spierblessure).

Ajax heeft het de laatste jaren lastig tijdens thuisduels met AZ. De laatste zege dateert van 6 maart 2011, toen de Alkmaarders op een 4-0 nederlaag werden getrakteerd. Daarna volgden vier wedstrijden zonder overwinning. In de strijd om de KNVB-beker werd twee keer verloren, terwijl de afgelopen twee ontmoetingen in de Eredivisie eindigden in een gelijkspel (beide 2-2).

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
17/03/2013 AZ - Ajax 2-3 Eredivisie
27/02/2013 Ajax - AZ 0-3 KNVB-beker
12/08/2012 Ajax - AZ 2-2 Eredivisie
22/01/2012 AZ - Ajax 1-1 Eredivisie
19/01/2012 Ajax - AZ 2-3 KNVB-beker


Tekst: Arjan van den IJssel

Bekijk hier al onze video's