AZ plaatst zich met hangen en wurgen voor Europa League

AZ heeft zich met hangen en wurgen geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. In het resterende half uur tegen Atromitos stond het wankele AZ op de rand van uitschakeling, maar de Alkmaarders bleven gespaard: 0-2.

AZ plaatst zich met hangen en wurgen voor Europa League

AZ begon vrijdagochtend om 11.00 uur aan de hervatting van het duel, dat donderdagavond na 59 minuten werd gestaakt wegens brand boven in het stadion. De Alkmaarders moesten het restant van het duel met tien man uitspelen, door een vroege rode kaart van Markus Henriksen, en stonden bovendien met 1-0 achter dankzij een gelukkige treffer van Dmitrios Papadopoulos, die eerder al een strafschop had gemist.

AZ had in de resterende 31 minuten de grootste moeite om de 3-1 voorsprong van de return van vorige week te verdedigen. Met een man minder kon de ploeg van trainer Gertjan Verbeek zelf nauwelijks voor gevaar zorgen, terwijl Atromitos van begin af aan de aanval zocht.

Dat leverde AZ aanvankelijk nog weinig problemen op, maar nadat Thanasis Karagounis in de 74ste minuut had geprofiteerd van klungelig ingrijpen van de voltallige AZ-defensie, raakte een plaats in de groepsfase van de Europa League meer en meer in gevaar.

Vooral in de laatste tien minuten kwamen de Grieken verschillende keren dichtbij de beslissende derde goal. Zo miste Matias Iglesias van dichtbij een dot van een kans en schoot Napoleoni in kansrijke positie keihard tegen de paal.

Omdat een derde Griekse treffer uitbleef plaatst AZ zich in navolging van PSV voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Net als de Eindhovenaren is ook de club uit Alkmaar geplaatst bij de loting, die vrijdagmiddag om 13.00 uur plaatsvindt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen