AZ lanceert met Dabney dos Santos de nieuwe Maher

Reacties

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de vijftiende speelronde is dat Dabney dos Santos, middenvelder van AZ.

AZ lanceert met Dabney dos Santos de nieuwe Maher

Het was alsof we vier jaar terug waren in de tijd. In de mixed zone van het AFAS Stadion stond een jongen van achttien. Hij was een tikkeltje nerveus. Dabney dos Santos Souza moest opeens een batterij mediamensen langs. Dat krijg je als je een perfecte assist geeft en een prachtig doelpunt maakt tegen Go Ahead Eagles (2-0). De ranke middenvelder van AZ debuteerde vijf weken geleden al. Maar voor het eerst had hij echt zijn stempel op het spel weten te drukken. Dos Santos was eigenlijk overal. 'Hij kiest vrijwel altijd voor de goede oplossing', zei trainer John van den Brom, die de tiener met Kaapverdische roots een publiekswissel gunde.

De gelijkenis met Adam Maher drong zich direct op en zo gek is dat niet. Ze hebben dezelfde motoriek en een groot atletisch vermogen. 'Ik hou van dribbelen en mensen wegsteken', fluisterde Dos Santos, die zich net zo nederig presenteerde als Maher in 2010. Beiden zijn typische producten van de jeugdopleiding in Alkmaar en daar vaart AZ op dit moment wel bij.

Het zijn nooit de interviews die in deze fase van zijn ontluikende loopbaan beklijven. 'Ik dacht: Ik schiet ’m gewoon in de hoek', zei Dos Santos bijvoorbeeld droogjes over zijn treffer. Maar een dag later prees analist Kenneth Perez de traptechniek van de nieuwe spelmaker. En een paar weken eerder liet Celso Ortiz gelijk de corners aan hem over. Daaruit blijkt hoe snel Dabney dos Santos is geaccepteerd door de gevestigde orde.

Bekijk hier het Gillette Pro Klassement met alle beoordelingen van de Eredivisie-spelers
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.