AZ gaat Europa in na simpele zege bij FC Utrecht

AZ heeft zich als nummer vier van de Eredivisie rechtstreeks geplaatst voor de voorronde van de Europa League. Het rechtstreekse gevecht met FC Utrecht werd al snel in Alkmaars voordeel beslist: 1-3.

Voorafgaand aan de laatste speelronde had AZ drie punten voorsprong op FC Utrecht, maar bij een nederlaag met drie of meer doelpunten verschil zouden de Domstedelingen als vierde eindigen. De opdracht voor de thuisclub, die de KNVB-bekerfinale met 2-1 verloor van Feyenoord, was dus simpel. Maar alle scenario's konden weer in de kast doordat AZ uitstekend aan de wedstrijd begin. In de derde minuut schoot de mee opgekomen Ridgeciano Haps in de korte hoek raak.

Zeven minuten voor rust verdubbelde Dabney Dos Santos de voorsprong voor AZ. De aanvaller profiteerde van een enorme blunder van Mark van der Maarel en rondde daarna koel af. Daarmee was de strijd om de vierde plaats definitief beslist. Rico Strieder zorgde in de 69ste minuut nog wel voor 1-2, maar drie minuten later herstelde Eredivisie-topscorer Vincent Janssen de marge weer naar twee doelpunten met zijn 27ste treffer van het seizoen.

AZ eindigt door de overwinning in Stadion Galgenwaard op 59 punten uit 34 wedstrijden. Dat zijn er vier minder dan nummer drie Feyenoord en zes meer dan nummer vijf FC Utrecht.

FC Utrecht kreeg nóg twee tegenvallers te verwerken, want Ramon Leeuwin en Timo Letschert gingen nog voor rust geblesseerd naar de kant. Het is onbekend of beiden tijdig hersteld zijn om deel te nemen aan de play-offs om een Europa League-ticket. Laatstgenoemde werd vrijdag ook opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de vriendschappelijke interlands tegen Ierland, Polen en Oostenrijk op respectievelijk 27 mei, 1 juni en 4 juni.