AZ en Heerenveen vermaken publiek maar scoren niet

Drie dagen nadat AZ en SC Heerenveen in de play-offs van de Europa League ten onder gingen op bezoek bij FC Anzhi en Molde FK hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Ondanks een groot aantal kansen bleef het 0-0.

Heerenveen toonde vanaf het begin zijn aanvallende intenties in Alkmaar. De Friezen waren niet van plan AZ het initiatief te gunnen, maar echte grote kansen creëerde de ploeg van trainer Marco van Basten niet. De poging van Rajiv van La Parra - na een foute pass van AZ-verdediger Nick Viergever – was nog het meest doelrijp, maar de 21-jarige aanvaller schoot op de vuisten van Esteban.

De beste mogelijkheden waren in het eerste bedrijf voor de thuisploeg. Jozy Altidore schoot na goed voorbereidend werk van Roy Beerens (op de foto in duel met Heerenveen-verdediger Youssef El Akchaoui) op de lat, terwijl Erik Falkenburg twaalf minuten voor de pauze een vrije schietkans niet benutte door de bal hoog boven het Friese doel te mikken.

Tien minuten na rust was Heerenveen op zijn beurt dicht bij de openingstreffer. Filip Djuricic schoot na een vloeiende aanval op aangeven van Sven Kums maar net naast. In de blessuretijd van de eerste helft miste de Serviër het doel ook al, nadat Kums met een vrije trap Esteban op de proef had gesteld.

Vervolgens was het AZ wat de klok sloeg. De Alkmaarders drukten Heerenveen gedurende de tweede helft steeds verder naar achteren, maar doelman Kristoffer Nordfeldt stond op zijn post toen Viktor Elm en Nick Viergever voor hem opdoken.

Omdat de Heerenveen-aanvallers bij enkele counters het vizier niet op scherp hadden staan en in de laatste minuten niet meer konden profiteren van de rode kaart van invaller Joey Gudmundsson, eindigde de ontmoeting in Alkmaar in een doelpuntloos gelijkspel. De Friezen wachten na drie speelrondes nog altijd op de eerste overwinning. AZ is ongeslagen en heeft vijf punten uit drie duels. Viktor E<b></b>lm baalt nadat hij van dichtbij in de handen van SC Heerenveen-doelman Kristoffer Nordfeldt heeft gekopt. Foto: VI Images