AZ boekt met tien man broodnodige zege bij Heracles

Voor het eerst sinds zeven Eredivisiewedstrijden heeft AZ weer eens gewonnen. Ondanks een rode kaart voor Thomas Lam in de eerste helft hield het zich staande bij Heracles Almelo: 1-2.

AZ kwam overtuigend uit de startblokken. Het leidde tot de eerste grote kans na ruim twintig minuten, toen Viktor Elm de paal raakte. Uit de daaropvolgende hoekschop van Steven Berghuis scoorde Markus Henriksen (foto links) van dichtbij.

Drie minuten later verdubbelde AZ de voorsprong, al kreeg het daarbij hulp van Mike te Wierik. De verdediger promoveerde sterk voorbereidend werk en een goede voorzet van Dirk Marcellis tot een eigen doelpunt. De tegenslag was toen nog niet voorbij voor Heracles, want na 38 minuten moest Dragan Paljic het veld per brancard verlaten. Even daarvoor had Thomas Lam de Alkmaarders in de problemen gebracht. In een poging de bal te behouden ging de verdediger met gestrekt been het duel in. Hoewel hij Heracles-speler Lerin Duarte met dat been niet raakte, beoordeelde arbiter Pol van Boekel de tackle als ernstig gemeen spel. Het was al de achtste rode kaart voor de Alkmaarders dit seizoen.

Trainer Gertjan Verbeek haalde aanvaller Roy Beerens naar de kant voor Etienne Reijnen en de Alkmaarders werden gedwongen tot verdedigen. Het leidde nog voor rust tot de aansluitingstreffer van Te Wierik, die zijn eigen treffer daarmee deels goedmaakte.

De tweede helft speelde zich grotendeels af op de helft van AZ. In de slotfase kraakte het in de Alkmaarse defensie en moest Marcellis de bal nog van de doellijn halen, maar de gelijkmaker kwam er niet. Door de overwinning staan de Alkmaarders nu drie punten boven de rode streep. Heracles blijft tiende met 34 punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.