AZ boekt geflatteerde zege op Willem II

AZ is door een 2-0 overwinning op Willem II opgeklommen naar de derde plek in de Eredivisie. De Alkmaarders mochten niet klagen dat Willem II voor rust het overwicht niet in een voorsprong omzette.

Al in de eerste helft was Willem II de veel betere ploeg. AZ had het mede aan doelman Esteban te danken dat een tegentreffer uitbleef. Kansen waren daardoor niet besteed aan Jerson Cabral (twee keer) en Terell Ondaan.

De grootste kans van de Tilburgers was voor Ali Messaoud. Zijn duikkopbal eindigde tegen de lat. Daardoor liet Willem II opnieuw na de score te openen.

Aan de andere kant was het nog voor rust wél raak. Bij een van de spaarzame aanvallen van AZ zag Steven Berghuis (foto) de bal voor zijn voeten vallen. Vanaf achttien meter schoot hij vervolgens knap raak: 1-0.

Na rust was Willem II niet zo dominant als in de eerste helft. Guus Hupperts raakte namens AZ al snel met een kopbal de lat. De kans voor de aanvaller bleek niet de laatste keer dat de lat of paal een tegengoal in de weg stond. Jeffrey Gouweleeuw zag in de slotfase zijn fraaie inzet stranden tegen het aluminium. Kort daarna kwam de AZ-verdediger goed weg toen hij de bal tegen zijn eigen lat kopte, terwijl een indraaiende corner van Stijn Wuytens in de slotminuten ook nog bovenop de Alkmaarse lat belandde.

Uiteindelijk werd het in de slotminuut nog 2-0. Berghuis gaf Dabney dos Santos bij een counter een niet te missen kans. Willem II liet zodoende na zichzelf te belonen voor het goede spel uit – vooral – de eerste helft.

Door de zege is AZ zeker voor een dag derde. De voorsprong op Feyenoord is drie punten. Nummer vijf Vitesse staat zeven punten onder de Alkmaarders. AZ heeft bovendien maar drie punten achterstand op nummer twee Ajax, dat nog wel een duel tegoed heeft (morgen tegen PSV). Voor Willem II betekent de nederlaag dat de Tilburgers deze speelronde uit het linkerrijtje vallen. SC Cambuur, FC Groningen en FC Utrecht kunnen passeren. De Tilburgers verloren bovendien al voor de vierde keer in de vijf laatste uitduels.