Astra bezwijkt pas laat onder druk van AZ

Doelman Silviu Lung junior was tachtig minuten lang de reden dat AZ in eigen huis niet tot het noodzakelijke doelpunt kwam tegen Astra Giurgiu. Pas laat in de wedstrijd bezweek de Roemeense doelman onder de Alkmaarse druk: 2-0. Daardoor plaatste de ploeg van trainer John van den Brom zich voor de poulefase van de Europa League.

AZ moest in eigen huis de 3-2 nederlaag van een week eerder in Roemenië zien weg te poetsen. Die taak namen de Alkmaarders vanaf het eerste fluitsignaal heel serieus, met flink wat schoten als bewijs. Doelman Silviu Lung junior, zoon van de gelijknamige oud-international van Roemenië, wierp zich echter op als sta-in-de-weg en kwam meermaals reddend in actie.

Na ruim twintig minuten moest Lung zich binnen enkele seconden meerdere keren inspannen, toen Markus Henriksen en Thom Haye zijn doel beurtelings onder vuur namen. De keeper slaagde echter glansrijk voor de proeve van bekwaamheid, door de poging van de Noor stijlvol over zijn doel te tikken en het schot van Haye weg te stompen.

Vincent Janssen sprint op een diepe bal, die wordt onderschept door Astra-verdediger Valerica Marius.

Ook na rust was Silviu de reden dat AZ lange tijd maar niet aan die noodzakelijke goal kwam. De Alkmaarders probeerden het veelvuldig, voornamelijk via rechtsbuiten Guus Hupperts. De 23-jarige aanvaller bestookte de Roemeense doelman met schoten, maar die wist lange tijd van geen wijken.

Totdat Jop van der Linden zich in de tachtigste minuut achter een vrije trap zette, op de rechterpunt van het strafschopgebied. De van Go Ahead Eagles overgekomen verdediger mikte de bal met een curve over het muurtje, met een snelheid die Lung niet heel veel problemen zou moeten opleveren. De 26-jarige doelman wilde de bal over de lat tikken, maar tastte volledig mis.

Vier minuten later beslechtte invaller Robbert Mühren het pleit helemaal in Alkmaars voordeel. Hij werd, op het randje van buitenspel, knap de diepte in gestuurd door Muamer Tankovic. De Volendamse spits bleef ijzig kalm voor het doel, omspeelde naast Lung ook nog twee verdedigers en schoof de bal in het net. Daarmee bracht hij AZ definitief en verdiend naar de poulefase van de Europa League.