Aston Villa op Franse toer door inflatie op Engelse spelers

Reacties

Het aantal Engelse contractspelers in de Premier League zou dit seizoen met 32 procent zomaar eens het laagste in de historie van de in 1992/93 in het leven geroepen profcompetitie kunnen worden. De situatie bij Aston Villa staat symbool voor die ontwikkeling. De club van Leandro Bacuna koos ervoor zijn geld vooral uit te geven in de Franse Ligue 1.

Aston Villa op Franse toer door inflatie op Engelse spelers

Villa ontving deze zomer circa 65 miljoen euro, waarvan het grootste deel afkomstig was van de transfers van Christian Benteke (Liverpool) en Fabian Delph (Manchester City). Weliswaar kwamen Scott Sinclair en Micah Richards over van The Citizens en kreeg Blackburn Rovers achtenhalf miljoen voor de boomlange Beniner Rudy Gestede, met de komst van Jordan Amavi (Olympique Nice), Jordan Ayew (Lorient, foto), Idrissa Gueye (Lille) en Jordan Veretout (FC Nantes) voor een totaalbedrag van ruim veertig miljoen zocht manager Tim Sherwood zijn aanwinsten vooral in Frankrijk.

Daar had de manager van Villa tijdens zijn persconferentie een eenvoudige verklaring voor. 'Sommige van de buitenlandse jongens voor wie we hebben gekozen zijn stukken beter dan de Engelse jongens. Ze hebben veel meer wedstrijden gespeeld op erg jonge leeftijd. Die Engelse jongens kosten met vijf duels achter hun naam evenveel als een speler die tweehonderd wedstrijden heeft gespeeld in de Ligue 1. Daar valt niet tegenop te boksen.'

Manager Tim Sherwood viert de overwinning van Aston Villa op Bournemouth. Op de achtergrond Carlos Sánchez en zomeraanwinst Idrissa Gueye.
Manager Tim Sherwood viert de overwinning van Aston Villa op Bournemouth. Op de achtergrond Carlos Sánchez en zomeraanwinst Idrissa Gueye.

Die enorme inflatie van de prijzen van Engelse spelers heeft alles te maken met de regelgeving omtrent het aantal home-grown spelers die een Premier League-club in zijn selectie moet hebben. Zonder die regel valt het immers bijna niet uit te leggen waarom City deze zomer een recordbedrag van 62,5 miljoen euro neertelde voor Raheem Sterling (20) en stadgenoot United vorig jaar nog liefst 37,5 miljoen euro overhad voor Luke Shaw. De destijds pas negentienjarige linksback kostte daarmee evenveel als Wayne Rooney in 2005 en David Beckham in 2003, die toen naar Real Madrid vertrok.

Voor Villa was de noodzaak om Engelse spelers aan te trekken er ook niet, want die zijn er met onder anderen Gabriel Agbonlahor, Joe Cole, de eerder genoemde Richards en Sinclair, Kieran Richardson en Ashley Westwood voldoende. Sherwood vertrouwt erop dat de Franse nieuwelingen zich aan hun hand sneller aanpassen aan de Premier League. 'Zij moeten in deze periode de grote broers zijn en deze groep helpen. Er zullen vast momenten komen dat de nieuwe jongens elkaar aankijken en denken: wat is die Premier League voor competitie? Dan kunnen deze jongens hen met al hun Premier League-ervaring tot kalmte manen. Met hun steun zullen onze aanwinsten enorm belangrijke spelers worden.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.