Aspiraties NAC krijgen knauw dankzij ex-Willem II'er De Jong

NAC Breda heeft verzuimd maandagavond tegen Jong Ajax te profiteren van de misstap die Sparta Rotterdam vrijdag beging tegen FC Eindhoven (1-1). In de jacht op directe terugkeer in de Eredivisie verloor NAC met 2-1.

Omdat het eerste van Ajax dinsdag in de Eredivisie Heracles Almelo ontvangt, had trainer Jaap Stam geen beschikking over spelers uit de A-selectie van Frank de Boer. Toch herbergde de Amsterdamse beloftenploeg getuige drie zeges op rij voldoende kwaliteit om het NAC lastig te maken. De Brabantse bezoekers stichtten voor rust weliswaar het meeste gevaar, maar Mats Seuntjens en Kevin Brands kregen de bal niet langs de uitblinkende doelman Andre Onana.

Vaclac Cerny had tijdens het in Almere afgewerkte competitieduel de beschietingen geopend namens Jong Ajax. Na rust was het de Tsjechische vleugelspits die de score opende na een fraaie één-twee met Frenkie de Jong (op de foto met Seuntjens). Vier minuten later liet de van Willem II overgenomen middenvelder opnieuw zien wat hij in zijn mars heeft. Ditmaal was het achttienjarige talent op knappe wijze zelf de afmaker na een combinatie met Abdelhak Nouri.

Met zijn eerste doelpunt in Amsterdamse dienst frustreerde De Jong de titelaspiraties van de eeuwige rivaal van zijn oude werkgever. NAC kwam door katachtige reddingen van de atletische Onana niet meer verder dan de aansluitingstreffer van Brands uit een strafschop. Het gat tussen Sparta en de ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen blijft daarom zeven punten, terwijl de koploper van de Jupiler League ook nog een wedstrijd tegoed heeft. Nummer twee VVV-Venlo heeft een punt meer.

Achilles '29 – Fortuna Sittard 3-0
Achilles '29 heeft het kelderduel met Fortuna Sittard in zijn voordeel beslecht. De club uit Groesbeek opende de score in de 58ste minuut via een benutte penalty van Freek Thoone. Thijs Hendriks gooide het duel vijf minuten later in het slot door de 2-0 aan te tekenen. Brian Boogers maakte er met meer geluk dan wijsheid nog 3-0 van. Door de zege klimt Achilles van de zestiende naar de veertiende plaats. Fortuna ziet een einde komen aan een serie van drie duels zonder verlies (G2 W1) en staat zeventiende.