Sparta verstevigt koppositie, VVV morst en NAC voert druk op

Lijstaanvoerder Sparta Rotterdam is maandagavond drie punten uitgelopen op nummer twee VVV-Venlo, dat verrassend met 2-1 verloor bij FC Oss. NAC Breda, dat derde staat, voerde de druk op VVV met een zege op FC Eindhoven op.

Sparta Rotterdam – RKC 5-2
Sparta blijft de trotse koploper van de Jupiler League. Zonder groots te spelen werd RKC Waalwijk eenvoudig verslagen. Denzel Dumfries opende de score na 28 minuten, waarna Roland Bergkamp en Thomas Verhaar, met zijn zestiende van het seizoen, het duel nog voor rust leken te beslissen. Toch werd het in de tweede helft nog even spannend toen doelpunten van Jonathan Kindermans en Steef Nieuwendaal (ex-Sparta) de stand terugbrachten tot 3-2. Veel leverde het RKC niet op, want Michel Breuer maakte er met een subtiel hakballetje 4-2 van. De routinier was bij de 3-2 van Nieuwendaal nog behoorlijk in de fout gegaan. Loris Brogno bepaalde de eindstand tien minuten voor tijd zelfs op 5-2.

Door de zege blijft Sparta de trotse koploper in de Jupiler League. De Rotterdammers hebben 45 punten uit negentien wedstrijden, vijf meer dan nummer twee VVV, dat bovendien een wedstrijd meer gespeeld heeft. RKC moet het doen met plek achttien.

Thomas Verhaar viert een feestje na zijn zestiende doelpunt van het seizoen voor Sparta Rotterdam.

NAC Breda – FC Eindhoven 3-1
NAC, met de lichtgeblesseerde Sjoerd Ars op de bank, kwam uitstekend uit de startblokken tegen FC Eindhoven. Binnen acht minuten stond het 2-0 door twee doelpunten van Luis Pedro (foto), die tot twee keer toe profiteerde van geklungel na een hoekschop. Kevin Brands maakte er met prima schot zelfs 3-0 van, halverwege de eerste helft. Dertien minuten na rust was de bejubelde Pedro ineens de schlemiel. De centrale verdediger duwde de doorgebroken Anthony van den Hurk naar de grond, veroorzaakte een penalty en ontving de rode kaart. Jinty Caenepeel benutte het buitenkansje: 3-1. Verder dan dat kwam Eindhoven niet tegen de tien van NAC.

Met 39 punten uit twintig wedstrijden blijft NAC de nummer drie van de Jupiler League, met één punt minder dan nummer twee VVV-Venlo en zes punten minder dan koploper Sparta. FC Eindhoven staat vijfde.

FC Oss – VVV-Venlo 2-1
VVV begon als nummer twee van de Jupiler League aan de wedstrijd tegen middenmoter FC Oss. De Venlonaren oogden echter ongeconcentreerd en na een zeer matige eerste helft was het FC Oss dat na rust toesloeg. Fatih Kamaci was de gevierde man bij de Brabanders. Torino Hunte leek VVV een kwartier voor tijd toch nog een punt te bezorgen, maar tijdens een Venloos slotoffensief was het Richard van de Venne die Oss toch nog de drie punten bezorgde: 2-1.

Telstar – Go Ahead Eagles 1-2
Het geplaagde Go Ahead Eagles heeft een zeer welkome overwinning geboekt op Telstar. De ploeg van trainer Dennis Demmers nam al na negen minuten de leiding via Leon de Kogel. Tien minuten na rust, op een moment dat de wedstrijd wat leek in te kakken, sloeg Telstar uit het niets toe. Stefano Lilipaly maakte de 1-1. Xandro Schenk bracht op aangeven van Sander Duits na 66 minuten de beslissende 2-1 op het scorebord.

Go Ahead stijgt door de overwinning naar de vierde plaats, die het deelt met FC Eindhoven. De club uit Deventer heeft echter een beter doelsaldo. De achterstand op nummer drie NAC bedraagt vijf punten.