AS Monaco: doelpuntenmachine als voorbeeld voor uitdagers

Reacties

Na zeventien seizoenen mag AS Monaco zich weer de beste van Frankrijk noemen. VI-redacteur Michel Abbink over het wonderjaar van de Monegasken.

AS Monaco: doelpuntenmachine als voorbeeld voor uitdagers

Bayern München stelde onlangs de vijfde achtereenvolgende Duitse titel veilig, Juventus staat op het punt om zich voor de zesde keer op rij tot kampioen van Italië te kronen en in competities van een iets minder kaliber staat al jaren geen maat op Celtic, Olympiakos Piraeus en FC Basel.

Paris Saint-Germain stond lange tijd ook in dit rijtje seriekampioenen (vorig jaar werd de landstitel nog voor het ingaan van de zomertijd binnengehaald), maar tuimelde daar woensdagavond keihard uit. De financiële overmacht van de club uit Parijs bleek dit seizoen niet voldoende om AS Monaco van zich af te houden. De ploeg van Leonardo Jardim begon de jaargang nog aarzelend met een 2-2 gelijkspel tegen Guingamp, maar daarna zette AS Monaco een indrukwekkende serie neer met de 3-1 zege op PSG op 28 augustus als dukdalf. De 4-0 nederlaag bij Olympique Nice van eind september dreunde niet lang door omdat de Monegasken al snel de ene na de andere overwinning in de wacht sleepten.

Vaak met grote cijfers, want Jardim heeft dit seizoen afgerekend met zijn imago van behoudende coach. Kwam AS Monaco tijdens de voorbije jaren onder zijn leiding niet verder dan 51 en 57 goals, dit seizoen staat de teller met nog één wedstrijd te gaan al op 104 doelpunten. 'Zelfs met een blinddoek om schieten ze nog de ene na de andere bal erin', verzuchtte Olympique Marseille-trainer Rudi García in november nadat zijn ploeg met een 4-0 verliesbeurt nog gespaard werd. De 4-4-2-formatie van Jardim, met veel vrijheid voor de backs Djibril Sidibé en Benjamin Mendy en een belangrijke rol voor middenvelders Fabinho en Tiemoué Bakayoko als schild voor de defensie, bezorgde elke tegenstander problemen.

AS Monaco was voorafgaand aan dit seizoen op zijn best een outsider voor de Champions League-plekken. Eigenaar Dmitri Rybolovlev sprong de afgelopen jaren weliswaar voor miljoenen bij, maar mede om binnen de lijntjes van Financial Fair Play te kleuren, werd de begroting bijgesteld naar 145 miljoen euro, ruim driehonderd miljoen euro lager dan het budget waarmee PSG dit seizoen werkte. Maar de Parijzenaars hadden niet de beschikking over een groeibriljant à la Kylian Mbappé, die zelfs op het Champions League-podium de voetbalwereld versteld liet staan. Met ook nog 25-minners als Almamy Touré, Bernardo Silva, Thomas Lemar, Fabinho en de al eerder genoemde Sidibé en Mendy heeft AS Monaco de beschikking over een goudmijn aan talent. Jardim profiteerde verder van de productiviteit van Radamel Falcao, die met 21 goals het seizoen van de renaissance beleefde na matige seizoenen in de Premier League.

Prins Albert zag dat het goed was.
Prins Albert zag dat het goed was.

De onverwachte landstitel past gek genoeg in het hoge pieken en dalen-gehalte in de clubhistorie van AS Monaco. Sinds het laatste kampioenschap in 2000 reikten de Monegasken tot een (verloren) Champions League-eindstrijd, degradeerden ze naar de Ligue 2, promoveerden ze dankzij de miljoeneninjectie van Rybolovlev weer naar het hoogste niveau en bereikten ze eenmaal terug onder de Franse elite razendsnel de laatste acht van de Champions League, en dit seizoen zelfs de laatste vier.

Juist de optredens in het miljardenbal zullen talloze scouts hebben overtuigd van de kwaliteiten van Mbappé cum suis. De kans is reëel dat technisch directeur Antonio Cordón komende zomer aan de slag moet om waardige vervangers te strikken, zoals AS Monaco na de vorige landstitel in 2000 afscheid moest nemen van David Trezeguet, Fabien Barthez en Willy Sagnol. Een PSG-achtige hegemonie zit er daardoor misschien niet in, maar AS Monaco heeft wel bewezen dat een seriekampioen van de troon kan worden gestoten als een 'perfect elftal' wordt samengesteld. Dat geeft hoop voor de uitdagers in Duitsland, Italië, Zwitserland, Griekenland, Schotland en alle andere underdogs in landen met potentaten aan de macht.

Samenvatting: AS Monaco stelt landstitel veilig

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.