Arsenal opnieuw in CL, Tottenham nog in onzekerheid

Op de laatste speeldag van de Premier League heeft Arsenal zich verzekerd van de derde plaats, waardoor de club uit Londen zich plaatst voor de groepsfase van de Champions League. Tottenham Hotspur eindigde als vierde en zit nog een week in spanning.

West Bromwich Albion - Arsenal 2-3De start van Arsenal tijdens het uitduel met West Bromwich Albion was uitstekend, want al na vier minuten zette Yossi Benayoun de bezoekers op voorsprong na een blunder van WBA-doelman Márton Fülöp. Maar ruim tien minuten later keek de ploeg van manager Arsène Wenger tegen een 2-1 achterstand aan. Shane Long en Graham Dorrans zette de thuisclub op voorsprong.

Nog voor rust trok André Santos de stand gelijk in The Hawthorns. De Braziliaan schoot van grote afstand binnen en opnieuw ging Fülöp niet vrijuit, waarna Arsenal op jacht ging naar de 2-3. En die liet niet lang op zich wachten, want tien minuten na rust ging de Hongaarse doelman van WBA voor de derde keer van de middag in de fout en kon Laurent Koscielny daarvan profiteren.

Daar bleef het uiteindelijk ook bij, waardoor Robin van Persie met Arsenal de derde plaats veilig stelde. De Londense club is daardoor ook komend seizoen in de Champions League actief.

Tottenham Hotspur - Fulham 2-0Tottenham Hotspur moest winnen van het Fulham van manager Martin Jol en hopen op puntenverlies van stadsgenoot Arsenal om zich te verzekeren van Champions League-deelname. Al in de tweede minuut zette Emmanuel Adebayor The Spurs op aangeven van Rafael van der Vaart op voorsprong.

Jermain Defoe maakte er na ruim een uur 2-0 van, waardoor de club uit Londen zich verzekerde van de vierde plaats. Die is normaal gesproken goed voor een plek in de voorronde van de Champions League, maar als Chelsea de Champions League-finale wint van Bayern München neemt die club de Engelse plaats in van Tottenham, dat dan genoegen moet nemen met Europa League-deelname.

Everton - Newcastle United 3-1Zelfs Newcastle United had nog een kleine kans op de derde plaats, maar de ploeg van manager Alan Pardew ging hard onderuit bij Everton. Door doelpunten van Steven Pienaar, Nikica Jelavic en John Heitinga kwamen The Toffees op een 3-0 voorsprong, een eigen doelpunt van Tony Hibbert bepaalde de eindstand op 3-1. Newcastle United eindigt als vijfde. Foto: VI Images