'Arsenal mist het killer-instinct om succesvol te zijn'

Reacties

Het is het verhaal van de laatste jaren van Arsenal in de Champions League en de Premier League. De ploeg van manager Arsène Wenger doet leuk mee, maar tegen de tijd dat de prijzen worden verdeeld zijn The Gunners afgehaakt. Per Mertesacker vindt het tijd dat daar verandering in komt.

'Arsenal mist het killer-instinct om succesvol te zijn'

Afgelopen zondag liet Arsenal de laatste reële kans op een hoofdprijs glippen door in de kwartfinale van het FA Cup-toernooi thuis met 2-1 van Watford te verliezen. 'Je moet ons nageven dat we bleven gaan tegen Watford en kans op kans creëerden, maar op dit moment ontbreekt het ons aan dat killer-instinct. Daar moeten we aan werken willen we succesvol zijn in de Premier League en de Champions League', zegt Mertesacker dinsdagochtend op de Arsenal-website.

De Duitse aanvoerder zegt het wellicht tegen beter weten in, want het is niet nieuw. Arsenal doet zijn bijnaam The Gunners al veel langer geen eer aan door op het juiste moment telkens niet raak te vuren. Drie weken geleden ging het in het thuisduel met Barcelona ook mis op die manier. De Catalanen sloegen in de slotfase twee keer genadeloos toe, nadat mogelijkheden voor de club uit Noord-Londen op niets waren uitgelopen en de uitgangspositie na één duel al uitzichtloos is.

Per Mertesacker moest op 23 februari het hoofd buigen voor Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar. Het dodelijke aanvalstrio deed wat Arsenal niet lukte: de kansen 'killen'.
Per Mertesacker moest op 23 februari het hoofd buigen voor Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar. Het dodelijke aanvalstrio deed wat Arsenal niet lukte: de kansen 'killen'.

Want woensdagavond een 2-0 achterstand goedmaken in Camp Nou tegen een Barcelona in topvorm is vrijwel onmogelijk, weet ook Mertesacker. 'Zij zijn op dit moment het ultieme team, dus we zullen meteen onder druk staan en spelen ook nog eens uit. We zullen de aanval moeten zoeken, dat is onze enige kans. Het zelfvertrouwen is er, we missen alleen iets. Telkens weer komen we in goede schietposities, maar we missen de kalmte voor het doel.'

Het scenario in de Champions League is voor het vierde seizoen op rij daarom hetzelfde: thuis verliezen, zodat het bereiken van de kwartfinale al na één duel een utopie is. Zo ging het vorig jaar tegen het veel efficiëntere AS Monaco (1-3) en ook in 2012/13 en 2013/14, toen Bayern München in het Emirates Stadium won (0-2 en 1-3) en het in de return in München vervolgens rustig aan kon doen. De laatste keer dat Arsenal bij de laatste acht stond, dateert daardoor alweer van 2009/10.

Wat de fans nog veel meer frustreert is dat succes in de Premier League al sinds 2003/04 uitblijft. Nu ook prolongatie van de FA Cup is uitgesloten, groeit de druk op Wenger naar buitengewone proporties. Kampioen worden leek dit jaar immers mogelijk, maar de koppositie van half januari is verruild voor de derde plaats en een achterstand van elf punten op Leicester City. 'Maar het seizoen is nog niet voorbij', zegt Mertesacker. 'De wil om als team goed te presteren is er, dat voel je.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.