Arsenal grijpt FA Cup ten koste van kansloos Aston Villa

Reacties

Arsenal heeft voor de twaalfde keer in de clubhistorie de FA Cup gepakt. Aston Villa kon op Wembley geen vuist maken tegen Arsenal: 4-0. Door de nieuwe bekerwinst zijn The Gunners nu recordwinnaar van de FA Cup.

Arsenal grijpt FA Cup ten koste van kansloos Aston Villa

Arsenal overklaste Aston Villa in de eerste helft op Wembley. De ploeg van centrumverdediger Ron Vlaar kreeg de kans om voor het eerst sinds 1957 weer de FA Cup te pakken, maar Arsenal nam het heft direct stevig in handen. Met een geweldige redding voorkwam Shay Given een doelpunt van Laurent Koscielny en Kieran Richardson blokte een inzet van Theo Walcott, waardoor The Villans nog lang standhielden.

Vlak voor rust kreeg Arsenal alsnog de beloning voor het goede spel. Daarin had manager Arsène Wenger een grote hand door Alexis Sánchez en Theo Walcott van positie te laten wisselen. De Chileen nam plaats in de spits en legde vanaf die positie de bal met zijn hoofd perfect klaar voor Walcott. De 26-jarige Engelsman, die verhuisd was naar de linkerflank, schoot vervolgens beheerst binnen: 1-0. Alan Hutton, die Leandro Bacuna uit de basis hield, kwam te laat om de inzet te blokken.

Bacuna viel in de 68ste minuut in, maar toen was het al duidelijk wie de finale ging winnen. Arsenal sloeg in de eerste twintig minuten na rust namelijk twee keer toe. Toen Sánchez (foto) niet lang na de hervatting met een geweldige knal Given verschalkte, waren The Gunners al vrijwel zeker van titelprolongatie in de FA Cup. Toen Per Mertesacker na ruim een uur raak kopte uit een corner van Santí Cazorla kwam aan alle spanning een einde: 3-0.

Trilogie
Invaller Olivier Giroud strooide met een intikker nog extra zout in de wonden van Aston Villa: 4-0. Een trilogie van de familie Bacuna bleef dus uit. Leandro zag zijn broers Juninho (FC Groningen) en Johnsen (Harkemase Boys) eerder wél de beker winnen. Ook voor Vlaar was de nederlaag een bittere pil. De mandekker kon zijn mogelijke afscheid bij Aston Villa niet opfleuren met een absoluut hoogtepunt door de FA Cup te pakken. Het contract van Vlaar in Birmingham loopt deze zomer af.

Een andere Nederlander was wél blij met de overtuigende zege van Arsenal op Wembley. Ronald Koeman plaatst zich namelijk met Southampton voor de Europa League. Hij werd met The Saints  zevende in de Premier League en was daardoor afhankelijk van de ontknoping in het FA Cup-toernooi. Als Aston Villa had gewonnen, dan was er een streep gegaan door  de Europese campagne van Koeman en consorten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.