Armzalig Stoke hard onderuit, eerste zege Southampton

Southampton heeft na vijf speelronden zijn eerste competitiezege binnen. Charlie Austin was opnieuw beslissend voor The Saints in het duel met Swansea City: 1-0. Crystal Palace was met 4-1 veel te sterk voor Stoke City.

Crystal Palace – Stoke City 4-1
Stoke is er ook in het vijfde competitieduel niet in geslaagd de eerste zege van het seizoen te boeken. In plaats daarvan kreeg de ploeg van Mark Hughes, die de voorkeur gaf aan Bruno Martins Indi boven Erik Pieters op de linksbackpositie, een pak slaag van Crystal Palace. Stoke reisde als hekkensluiter af naar Londen en keek na twaalf minuten al tegen een 2-0 achterstand aan door doelpunten van James Tomkins en Scott Dann.

Ook in de tweede helft kwam Stoke er nauwelijks aan te pas en liep de thuisploeg via treffers van James McArthur en Andros Townsend zelfs uit naar 4-0. Marko Arnautovic maakte de stand voor zijn ploeg in de slotseconden nog iets draaglijker. De defensie van de bezoekers zag het aantal tegentreffers daarmee oplopen naar veertien in vijf wedstrijden. Crystal Palace doet met de tweede zege op rij betere zaken en stijgt naar de achtste plaats op de ranglijst.

Southampton – Swansea City 1-0
Virgil van Dijk en Jordy Clasie begonnen in de basis bij Southampton, dat dit seizoen moeizaam uit de startblokken kwam. Na twee nederlagen en twee gelijke spelen in de Premier League was de ploeg van Claude Puel donderdag wel succesvol in de Europa League met een 3-0 zege op Sparta Praag. Spits Charlie Austin, in januari door Ronald Koeman naar Southampton gehaald, was toen al tweemaal trefzeker en verscheen ook zondagmiddag op het scorebord.

De goal van de 27-jarige Austin viel in de 64ste minuut na goed voorbereidend werk van Dusan Tadic en bleek genoeg voor de overwinning. Southampton verlaat daarmee de degradatieplaatsen. Bij Swansea speelde Leroy Fer negentig minuten mee, maar hij wist zijn reeks van doelpunten tegen Leicester City en Chelsea niet te vervolgen tegen The Saints, waardoor de Welshmen met lege handen achterbleven.