Armetierig Heerenveen kan Utrecht niet uit finale play-offs houden

FC Utrecht heeft zich ten koste van SC Heerenveen geplaatst voor de finale van de play-offs voor Europees voetbal. Na de 1-3 in Friesland maakten de Domstedelingen al in de eerste helft aan alle onzekerheid een eind: 2-1.

Al na twee minuten kreeg Sofyan Amrabat een grote kans op de openingstreffer. Zijn schot werd gepakt door Heerenveen-goalie Erwin Mulder, terwijl Sébastien Haller vrijstond in een nog betere positie. Even later kreeg Sam Larsson een enorme mogelijkheid, maar de Zweed faalde oog in oog met David Jensen. De Deense doelman verkleinde zijn goal om vervolgens de inzet van Larsson te keren.

Na een half uur schoot Ramon Leeuwin de laatste hoop van Heerenveen aan diggelen. De verdediger scoorde uit een corner op aangeven van Yassin Ayoub. Nog voor de rust werd de formatie van Erik ten Hag verder in het zadel geholpen door Mulder. De doelman trapte verkeerd uit, waarna Richairo Zivkovic eenvoudig afrondde. Voor de rust verving Yuki Kobayashi de gebleseerde Pelle van Amersfoort.

Na de rust bleef FC Utrecht de bovenliggende partij in de Galgenwaard. Verdediger Doke Schmidt liep aan het begin van de tweede helft te slapen, waarna er een grote kans ontstond voor Zivkovic. De rappe aanvaller wist niet de 3-0 binnen te schieten. Even later raakte Heerenveen-middenvelder Kobayashi met een afstandsschot de bovenkant van de lat. Na een uur maakten de Friezen tegen de verhouding in de aansluitingstreffer. Het doelpunt kwam op naam van spits Reza Ghoochannejhad.

Heerenveen had nu nog drie doelpunten nodig, maar echt spannend werd het niet meer in Utrecht. Onder andere Zivkovic, Ayoub en de ingevallen Nacer Barazite verzuimden om de score verder uit te breiden. Ook Heerenveen kreeg nog een kans, maar Martin Ødegaard raakte de paal.

De Domstedelingen spelen de finale van de play-offs tegen AZ of FC Groningen. De Alkmaarders hebben de beste papieren na de 1-4 in het eerste duel. Zaterdagavond (20.45 uur) staat het tweede duel op het programma. De finale staat gepland op donderdag 25 en zondag 28 mei.