Argentinië, Colombia, Costa Rica en VS jagen op WK-ticket

Nederland is niet het enige land dat zich dinsdag kan plaatsen voor het WK 2014 in Brazilië. VI.nl zet de kandidaten voor een ticket buiten Europa op een rij. Want ook de kwalificatiecampagnes in Zuid- en Noord- en Midden-Amerika en Azië naderen hun climax.

Argentinië, Colombia, Costa Rica en VS jagen op WK-ticket

CONMEBOL: WK-tickets lonken voor Argentinië en Colombia
In de doorgaans loodzware Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks kunnen Argentinië en Colombia zich twee wedstrijden voor het einde al plaatsen voor het WK van volgend jaar in buurland Brazilië, aangezien de eerste vier landen in de CONMEBOL-zone zich rechtstreeks kwalificeren en nummer vijf Uruguay inmiddels al op zeven punten achterstand staat.

Maar laat het Uruguay van het koningskoppel Edinson Cavani-Luis Suarez om 0.00 uur Nederlandse tijd in de eigen hoofdstad Montevideo nu net op Colombia stuiten. Voor de nummer vier van het meest recente WK in 2010 in Zuid-Afrika is de kraker tegen het Colombia van Radamel Falcao waarschijnlijk de laatste kans om de vijfde plaats en dus een play-off tegen de nummer vijf van Azië (Jordanië of Oezbekistan) te ontlopen ten koste van Ecuador, dat afreist naar het al uitgeschakelde Bolivia. En bij puntenverlies tegen Colombia komt de vijfde plaats van Uruguay zelfs nog in gevaar, aangezien Peru en Venezuela in Lima voor hun laatste kans strijden.

Edinson Cavani en Luis Suarez kunnen vannacht met regerend Zuid-Amerikaans kampioen Uruguay de eerste WK-deelname van Colombia sinds zestien jaar nog even uitstellen.
Edinson Cavani en Luis Suarez kunnen vannacht met regerend Zuid-Amerikaans kampioen Uruguay de eerste WK-deelname van Colombia sinds zestien jaar nog even uitstellen.

Waar voor Colombia een gelijkspel tegen Uruguay al volstaat om zich voor het eerst sinds 1998 zeker te weten van deelname aan een mondiale eindronde, is het scenario voor Argentinië op voorhand nóg gunstiger. Winst tegen Paraguay betekent sowieso dat Lionel Messi & co. er voor de elfde keer op rij bij zijn op een WK. De laatste keer dat dat niet lukte was in 1970. Maar mocht Colombia Uruguay op eigen veld verslaan dan is zelfs een nederlaag in Asunción voor de Argentijnen niet fataal. En dat zou Paraguay dan weer goed uitkomen, aangezien de WK-kwartfinalist van drie jaar geleden in theorie nog aanspraak maakt op de vijfde plaats, die nu bezet wordt door Uruguay.

CONCACAF: VS kan zorgen Mexico vergroten, Costa Rica kansrijk
In de CONCACAF-zone staat de altijd beladen confrontatie tussen de Verenigde Staten en Mexico op het programma. De Amerikaanse nationale ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann kan er in de kraker tegen het buurland voor zorgen dat El Tri na het recente ontslag van trainer José Manuel de la Torre echt moet gaan vrezen voor de zesde WK-deelname op rij en bovendien zelf het zevende opeenvolgende WK-ticket bemachtigen.

Het WK in Brazilië gaat mogelijk voorbij aan het Mexico van Manchester United-aanvaller Javier Hernández.
Het WK in Brazilië gaat mogelijk voorbij aan het Mexico van Manchester United-aanvaller Javier Hernández.

Waar Costa Rica zich net als de VS kan plaatsen voor de eindronde in Brazilië door van hekkensluiter Jamaica te winnen, zal Mexico vooral benieuwd zijn naar het resultaat van de wedstrijd tussen Honduras en Panama. Met nog drie speelronden op het programma stevent Honduras met een derde plaats af op directe kwalificatie, maar puntenverlies tegen Panama zou daar verandering in kunnen brengen. Wint Panama in Tegucigalpa, dan mengt ook dat land zich bovendien nog in de strijd om het WK, zeker omdat de vierde plaats nog recht geeft op een play-off tegen Nieuw-Zeeland, de winnaar van de Oceanische kwalificatiezone.

ACF: Jordanië en Oezbekistan strijden om mogelijk WK-debuut
Dinsdagmiddag om 16.00 besluiten Oezbekistan en Jordanië de Aziatische strijd om de WK-tickets. Australië, Iran, Japan en Zuid-Korea plaatsten zich al eerder voor het toernooi in Brazilië, maar mogelijk komt daar nog een vijfde land uit de ACF-zone bij.

De winnaar van het tweeluik tussen Jordanië en Oezbekistan mag later dit jaar met de nummer vijf van Zuid-Amerika immers gaan uitmaken wie via de achterdeur nog kaarten voor het WK van volgend jaar bemachtigt. Voor zowel Jordanië als Oezbekistan lonkt daarom een WK-debuut. De thuisspelende Oezbeken hebben de beste papieren gezien de 1-1 van vier dagen terug.

Bekijk hier al onze video's