Arbitrale fout brengt Napoli in lastig parket

Het wordt nog een flinke klus voor Napoli om de finale van de Europa League te halen. Dankzij een discutabele treffer heeft Dnjepr Dnjepropetrovsk de betere papieren (1-1).

Geduld was het sleutelwoord in de ogen van Rafael Benítez voor de eerste halve finale van Napoli in de Europa League. De Spaanse coach wees op de kracht van Dnjepr Dnjepropetrovsk, dat zich mede dankzij een sterke defensie en scherpe counters bij de laatste vier in de Europa League had geschaard. Hij kreeg het gelijk aan zijn zijde.

De gasten uit Oekraïne hielden zich inderdaad vooral op eigen helft op, loerend op een gevaarlijke uitval. Napoli had moeite de versterkte defensie te slechten. In de eerste helft was een uitgespeelde kans ook te hoog gegrepen voor de Italianen. Alleen Lorenzo Insigne was met een schot van afstand gevaarlijk.

Kort na rust werd het geduld dan toch beloond, al was er een standaardsituatie voor nodig om de ban te breken. Uit een corner van Insigne kopte David López (foto onder) in de vijftigste minuut de 1-0 op het scorebord. De eerste goal in Europees verband ooit van de Spaanse middenvelder bracht Napoli meer dan alleen een voorsprong.

De treffer dwong Dnjepr namelijk de opgetrokken stellingen meer te verlaten. En dat bood Napoli eindelijk de ruimte die het in de eerst helft tevergeefs had gezocht. Gonzalo Higuaín was tot vier keer toe het eindpunt van een goede aanval, die steeds strandde op keeper Denys Boiko.

Het bleken kostbare reddingen. Want in de 81ste minuut kwam Dnjepr zowaar langszij. De Oekraïense ploeg mocht daarbij wel van geluk spreken dat de 1-1 werd toegekend. Yevhen Seleznyov (foto boven), die koud in het veld stond, scoorde in buitenspelpositie. Scheidsrechter Svein Oddvar Moen en zijn assistenten zagen het over het hoofd.

Het was een hard gelag voor Napoli, dat het spel had gemaakt maar door de arbitrale fout moet vrezen dat het volgende week in Kiev het Europese avontuur eindigt. Dnjepr Dnjepropetrovsk heeft in elk geval een goede uitgangspositie, ook gezien het solide defensieve optreden in Napels.