Arbitrale blunders kosten Everton zege op Newcastle

Everton heeft maandagavond mede dankzij een falende arbitrage niet weten te winnen van Newcastle United: 2-2. Arbiter van dienst Michael Jones keurde twee doelpunten van de thuisploeg af en zag een zekere goal over het hoofd, twee van die drie beslissingen waren ten onrechte. In de knotsgekke slotfase scoorden beide ploegen nog, waardoor het bij een gelijkspel bleef.

Bij United startte Vurnon Anita (op de foto in duel met Fellaini) in de basis. John Heitinga zat namens de thuisploeg negentig minuten op de bank en zag hoe zijn ploeggenoot Leighton Baines na een kwartier de score opende. Na een soepel hakje van Steven Pienaar schoot de linkspoot diagonaal raak.

Omdat onder andere Pienaar verzuimde de marge te verdubbelen, kon Demba Ba kort na zijn entree de gelijkmaker maken. De Senegalees mocht invallen omdat manager Alan Pardew besefte dat hij aanvallender moest gaan spelen om een nederlaag af te wenden. Bij Newcastle speelde Anita de tweede helft als rechtsback.

Na een uur ging scheidsrechter Jones voor het eerst in de fout. Hij keurde een goal van Marouane Fellaini af vanwege buitenspel. Uit de herhalingen bleek dat dit ten onrechte was. Ook in de eerste minuut was een treffer van Everton, door Nikica Jelavic gemaakt, afgekeurd. Dat doelpunt werd wel terecht geannuleerd.

Met nog tien minuten op de klok leek Victor Anichebe wél de winnende goal te maken voor Everton. Zijn kopbal was duidelijk over de doellijn, maar werd door het falende arbitrale kwartet niet geteld. In de tegenstoot ontsnapte Everton aan een tegentreffer omdat Pienaar een gele kaart kreeg na een overtreding, waar de voordeelregel ervoor had gezorgd dat Newcastle met twee man alleen op het Everton-doel af had gekund.

Geheel in stijl van het duel kwam Everton in de slotminuten alsnog op voorsprong. Anichebe draaide knap weg en schoot hard raak. Nog was het in de slotfase, die in een krankzinnig hoog tempo werd afgewerkt, niet gedaan met het spektakel. Ba frommelde ook nog de tweede Newcastle-treffer binnen.

Na vanavond beschikt Everton over zeven punten en Newcastle over vijf. Beide ploegen bezetten een plek in de middenmoot, al zal Everton zich maandagavond mede door het falen van de arbitrage de morele verliezer voelen. Foto: VI Images