Angstgegner FC Utrecht snoept Ajax opnieuw punten af

Ajax is er voor de vijfde keer op rij niet in geslaagd de uitwedstrijd tegen FC Utrecht te winnen. Het energieke elftal van trainer oud-Ajacied Jan Wouters hield een punt over aan het bezoek van de landskampioen: 1-1.

In De Galgenwaard kwam FC Utrecht, dat begon met debutanten Jordy van der Winden en Matthieu Delpierre, fel uit de startblokken. Dat resulteerde in plaagstootjes van Mark van der Maarel en Jens Toornsta. Met een kopbal uit een corner was Niklas Moisander namens Ajax voor het eerst gevaarlijk.

Ajax kwam wel op voorsprong na 25 minuten. Die goal kwam min of meer uit de lucht vallen. Daley Blind schoot van ruim twintig minuten de bal in de uiterste hoek. Even daarvoor ontsnapte de Ajacied aan een kaart toen Ricardo van Rhijn zijn gele kaart prent voor een overtreding op Van der Winden. Arbiter Richard Liesveld bespaarde Blind zo een schorsing voor het duel met FC Groningen.

Daley Blind zette Ajax op voorsprong, maar die blijdschap zou verdwijnen. Kort na rust moest de controlerende middenvelder verder als linksback vanwege lichte hamstringklachten bij Nicolai Boilesen. De wissel was uit voorzorg.

Nog voor rust kwam Utrecht langszij en de manier waarop was typerend. De Amerikaan Juan Sébastian Agduelo, die bij de Domstedelingen voor het eerst in de basis stond, kopte de bal door naar Steve De Ridder. De Belg klopte Joël Veltman in een lijf-aan-lijf-gevecht en omspeelde doelman Jasper Cillessen: 1-1.

Direct was De Ridder dicht bij een wonderdoelpunt toen zijn enorme knal uiteen spatte op de lat. Ajax leek geschrokken, maar dwong Utrecht naarmate het eindsignaal naderde naar achteren. Met Siem de Jong als invaller voor de tegenvallende Bojan Krkic, die in de spits startte, creëerde Ajax de nodige kansen.

Paal
Die mogelijkheden waren evenwel niet besteed aan Viktor Fischer, De Jong, Davy Klaassen (op de foto boven balend na de gelijkmaker) en Lasse Schöne. De Deen zag zijn tegendraadse poging tegen de paal eindigden. In de rebound kwam De Jong net te kort. Met debutant Fernando Quesada als vervanger van De Ridder, die niet blij was met zijn wissel, hield Utrecht tegen het drukkende Ajax stand. Dat hadden de Amsterdammers ook te danken aan het bij tijd en wijle slordige spel.

Door het gelijkspel komt er een einde aan een serie van acht overwinningen van Ajax op rij. Bovendien pakt Utrecht voor het eerst in vijf optredens weer eens een punt. Dat de club uit de Domstad zo langzamerhand een angstgegner wordt voor Ajax blijkt uit de statistieken. Sinds 1 maart 2009 won Ajax in vijf opeenvolgende competitieduels niet meer van Utrecht. De landskampioen is al wel veertien duels op rij ongeslagen. Op 2 november 2013 werd voor het laatst verloren, van Vitesse in eigen huis (0-1). Zo profiteert Ajax niet van het gelijkspel tussen Vitesse en Feyenoord (vrijdag 1-1) en kan FC Twente de winnaar van het weekend worden door in te lopen met een overwinning op SC Cambuur.