Andreas Cornelius, dankzij Tan goud waard voor Kopenhagen

Reacties

Op Champions League-speeldagen licht VI telkens een speler uit. In de derde editie Andreas Cornelius, de spits van FC Kopenhagen die het dinsdagavond opneemt tegen Club Brugge.

Andreas Cornelius, dankzij Tan goud waard voor Kopenhagen

Het is de zomer van 2013 en de grijns op het gezicht van de goedlachse Vincent Tan is nog wat breder dan normaal. Zijn Cardiff City gaat de Premier League in. De clubkleuren zijn dan al van blauw in rood veranderd door de eigenaar. Nu heeft het versterken van de selectie prioriteit. Het leidt begin juli tot de entree van Andreas Cornelius, de nieuwe recordaankoop van de club uit Wales. Britse media berichten dat de jonge Deen 8,5 miljoen euro kost, Tan zelf zegt 11,5 miljoen euro op tafel te hebben gelegd.

Amper twee maanden na zijn entree gaat het al mis met Cornelius. In de bekerwedstrijd tegen Accrington Stanley loopt hij als basisdebutant een zware enkelblessure op. Per brancard verlaat de spits het veld op het bescheiden Crown Ground. Het is het begin van een periode waarin de teleurstellingen elkaar snel opvolgen. Het huwelijk tussen Cardiff en Cornelius draait uit op een nachtmerrie. Na slechts acht invalbeurten in de Premier League keert het aanspeelpunt in januari 2014 terug naar FC Kopenhagen.

Dan zijn Malky Mackay en Iain Moody al vertrokken als manager en hoofd scouting bij het naar de Premier League gepromoveerde Cardiff. Zij worden door Tan verantwoordelijk gehouden voor de sportieve problemen  en het niet slagen van Cornelius. Een vertrouwenspersoon van Tan geeft tegenover The Mirror uitleg. 'Meneer Tan gaf Mackay de opdracht een Bentley te kopen, niet een Toyota.'

Cardiff maakte zo'n acht miljoen euro verlies op Cornelius, voor wie Kopenhagen zo'n drie miljoen euro betaalde om hem terug te halen. Cornelius tekende in de zomer van 2013 een vijfjarig contract bij Cardiff, met een weeksalaris van ruim vijftigduizend euro.
Cardiff maakte zo'n acht miljoen euro verlies op Cornelius, voor wie Kopenhagen zo'n drie miljoen euro betaalde om hem terug te halen. Cornelius tekende in de zomer van 2013 een vijfjarig contract bij Cardiff, met een weeksalaris van ruim vijftigduizend euro.

Het kind van de club wordt in Kopenhagen weer in de armen gesloten. Terug in het Parken Stadion, in zijn geboortestad. De achttien competitietreffers van de 1 meter 93 lange spits in het seizoen 2012/13 zijn nog niet vergeten. De verwachtingen zijn hoog, lange tijd te hoog. Aan zijn productie van het seizoen waarin hij verkozen werd tot Speler van het Jaar in de Deense competitie is Cornelius sinds zijn terugkeer niet meer gekomen. Vorig seizoen was de kopsterke Deen mede door de aanwezigheid van de inmiddels naar Feyenoord vertrokken Nicolai Jørgensen niet zeker van een basisplaats.

Dit seizoen lijkt alles anders. Het moet het jaar van Cornelius worden. Met negen goals uit vijftien wedstrijden is de start veelbelovend. Of het nu met zijn linker is of met zijn hoofd, Cornelius scoort weer makkelijk. Dankzij zijn goal in de eerste groepswedstrijd van de Champions League tegen FC Porto (1-1) sprong de inmiddels 23-jarige Cornelius weer even in het oog van het grote publiek.

Club Brugge is dinsdagavond te gast bij de eerste Champions League-wedstrijd van Cornelius in het Parken Stadion. Als de welbekende hymne van het miljoenenbal in de Deense hoofdstad klinkt, is Tan ongetwijfeld met zijn gedachten elders. Zijn Cardiff-spelers gaan weer kilometers maken op het tweede niveau in Engeland. Cardiff City versus Derby County, oftewel de nummer 21 van het Championship tegen de nummer 22. Het verschil in showroom moet er zijn. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.