Jorginho schittert bij uitstek in de Napolitaanse schaduw

Reacties

Op Champions League-speeldagen licht VI telkens een speler uit. In de eerste editie Jorginho, de Braziliaans-Italiaanse regisseur van Napoli dat dinsdagavond in Groep B tegen Dinamo Kiev speelt.

Jorginho schittert bij uitstek in de Napolitaanse schaduw

Mensen die Napoli af en toe voorbij zien komen in een samenvatting, associëren de Italiaanse vice-kampioen met het behendige aanvalsspel van Lorenzo Insigne, Dries Mertens en José Callejón. Misschien ook met de katachtige saves van Pepe Reina, de harde schoten van Marek Hamsik en de nietsontziende bodychecks van Kalidou Koulibaly. Maar vrijwel niemand denkt bij Napoli aan direct Jorge Luiz Frello Filho, voetbalnaam Jorginho. De 24-jarige Italiaans international van Braziliaanse komaf is daarmee een van de meest onderschatte middenvelders in de Champions League van dit seizoen.

In de veelgeprezen voetbalmachine van kettingroker annex trainer Maurizio Sarri vervult Jorginho een sleutelrol. Als achterste van drie middenvelders is hij het bindmiddel van het elftal. In het begin van de opbouw zakt hij uit tussen de centrale verdedigers, om de bal uit de defensie naar het middenveld te brengen. Daarna schuift hij door, altijd als korte afspeelmogelijkheid voor de backs en middenvelders. Als Napoli de tegenstander eenmaal in de tang heeft, neemt hij een plek halverwege de vijandige helft in, waar hij de bal als schakelstation van de ene naar de andere flank verplaatst. Onderstaande passmap, die de bestemming, hoeveelheid en positie waarvandaan een pass gegeven wordt illustreert, toont Jorginho's rol als kompas van Napoli treffend aan.

De manier waarop Jorginho zijn rol vervult is indrukwekkend. Vorig seizoen was hij de enige speler in de Serie A met gemiddeld meer dan honderd passes per duel. Geen enkele speler kwam daar ook maar in de buurt (zie onderstaande tabel). Die enorme kwantiteit combineerde hij met een ongekende kwaliteit, want doordat 90,9 procent van zijn passes aankwam was hij ook de meest passzuivere speler van de competitie.

Spelers met de meeste passes per 90 minuten, over Serie A-seizoen 2015/16
Speler Club Gemiddelde hoeveelheid passes
Jorginho Napoli 103
Marek Hamsik Napoli 80
Francesco Magnanelli Sassuolo 70
Lucas Biglia Lazio 69
Matias Vecino Fiorentina 66
Miralem Pjanic AS Roma 66
Claudio Marchisio Juventus 63
Daniele De Rossi AS Roma 60
Borja Valero Fiorentina 59
Gary Medel Internazionale 59

Die statistieken bewijzen tegelijkertijd ook dat Jorginho geen man is van de moeilijke steekbal, of van de risicovolle crosspass over vijftig meter. Hij kiest altijd de verstandigste oplossing en speelt negentig minuten waterpas, overigens zonder voorspelbaar te worden. Maar omdat hij schittert waar de spotlight niet schijnt, zie je hem in de samenvatting zelden terug.

Jorginho is desalniettemin een speler die voor Napoli van levensbelang is, en heeft gezien zijn leeftijd de potentie om door te groeien naar de absolute top. De Champions League lijkt voor hem dit seizoen het ideale podium om voor het grote publiek definitief uit de schaduw te treden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.