Anderlecht en Club Brugge nemen het voortouw in Belgische titelrace

Anderlecht en Club Brugge hebben woensdag goede zaken gedaan in de race om het kampioenschap. De Brusselse club had weinig moeite met Cercle Brugge, Club Brugge had nog minder last van directe concurrent RC Genk. De andere twee ploegen in de kampioenspoule, Antwerp en Union Sint-Gillis, treffen elkaar donderdag in het Bosuilstadion.

Anderlecht
Anderlecht
3 - 0
Cercle Brugge

In het eerste halfuur zagen de mensen weinig spektakel aan de Théo Verbeecklaan in Brussel. Cercle Brugge toonde aan dat het zijn plek tussen de grote jongens van het Belgische voetbal verdient: de groen-zwarten verdedigden met verve in een saai duel. Na die matte opening maakte Anderlecht, niet voor niets de koploper, snel het verschil. Théo Leoni scoorde na een fraaie pirouette als eerste, twee minuten later was er een Deense combinatie. Kasper Dolberg met de assist. Anders Dreyer rondde af: 2-0.

Tien minuten na rust blunderde Warleson, door velen gezien als de beste doelman in de Jupiler Pro League, wel heel opzichtig. Leoni profiteerde van het hilarische gegrabbel van de Brugse ballenvanger. Daarmee was de wedstrijd wel gespeeld. Anderlecht heeft twee punten meer dan Club Brugge. Zondag vervolgt het team van Brian Riemer de jacht op het eerste kampioenschap sinds 2017 weer tegen Cercle, dan in de West-Vlaamse stad.

Club Brugge
Club Brugge
4 - 0
Genk
Genk

Genk was de reguliere competitie geëindigd met lichtjaren achterstand op de koplopers, maar de Limburgse ploeg was de play-offs voortreffelijk begonnen en leek zowaar mee te kunnen spreken in het kampioensdebat. In Brugge, waar Bjorn Meijer na rust inviel, had de ploeg van meet af aan geen verhaal tegen Club Brugge, nog een ploeg die profiteert van de puntenhalvering.

Ferran Jutglà zette het Jan Breydelstadion al na vijf minuten in vuur en vlam met de 1-0, de Spaanse spits scoorde in twee pogingen. In de eerste helft bleef Club sterker, maar kreeg de ploeg die momenteel geleid wordt door Nicky Hayen het niet voor elkaar om nog eens te scoren. De thuisploeg deed snel in de tweede helft zaken: Michal Skóras en Igor Thiago sloegen toe om de marge enorm te maken. Halverwege de tweede helft bepaalde Maxim De Cuyper de eindstand op 4-0.

Brugge is daarmee de eerste achtervolger van Anderlecht, maar heeft wel een groot nadeel ten opzichte van de concurrentie: als enige Belgische club spelen ze nog in Europa. Begin mei moeten ze de competitie combineren met een tweeluik tegen Fiorentina, inzet is een finaleticket in de Conference League.