Ambrosini ervaringsdeskundige bij pak slaag voor Milan

AC Milan evenaarde dinsdagavond de grootste nederlaag in Europees verband door in Camp Nou met 4-0 onderuit te gaan tegen Barcelona. Aanvoerder Massimo Ambrosini gaf toe dat hij en zijn ploeggenoten simpelweg niet goed genoeg waren om plaatsing voor de kwartfinales van de Champions League af te dwingen.

'We waren er niet klaar voor', gaf Ambrosini na afloop toe van de uitschakeling in het CL-toernooi. 'Dit is het einde van onze droom. We hadden het moeilijk vanaf het eerste fluitsignaal, we brachten niet wat nodig was om door te gaan. Het was een goed leermoment, maar wel eentje dat we graag hadden vermeden.'

Ambrosini mag dan willen leren van de 4-0 nederlaag, hij is zelf zo langzamerhand ervaringsdeskundige als het gaat om dergelijk grote nederlagen. Milan verloor al drie keer eerder met dezelfde grote cijfers in een Europese wedstrijd. En Ambrosini was bij twee van de drie duels van de partij.

Borussia Dortmund was in de halve van het UEFA Cuptoernooi in 2002 de eerste ploeg die Milan een dergelijk pak op de broek gaf (foto onder). Twee jaar later volgde Deportivo La Coruña in de kwartfinale van de Champions League, terwijl Manchester United het kunststukje herhaalde in de CL-achtste finales van 2009/10. Ambrosini stond alleen tegen Depor niet in het veld. Massimo Ambr<b></b>osini in duel met Dortmund-aanvaller Jan Koller in de met 4-0 verloren halve finale in het UEFA Cuptoernooi. Op de achtergrond Marcio Amoroso, die drie keer scoorde voor Dortmund. Uiteraard leidde de 4-0 nederlaag telkens tot uitschakeling. Toch leek het er dinsdagavond even op dat Milan de aanval van Barcelona af kon slaan, toen M'Baye Niang vlak voor rust alleen op Barça-doelman Víctor Valdés af liep. De achttienjarige spits schoot echter op de paal. Vlak daarna maakte Lionel Messi 2-0, waarna Barcelona in de tweede helft uitliep naar de ruime zege.

Hoewel Niang miste, kwam dat niet doordat hij plankenkoorts had. 'Ik was niet bang. Ik speelde net zo onbevangen als in de Serie A, maar ik raakte mijn scherpte kwijt omdat je tegen Barcelona veel te hard moet lopen. Ik heb daarna nog wel een keer aan die kans gedacht, maar vijf minuten later was ik het alweer vergeten.'

Het kostbare uitdoelpunt had Milan meer adem kunnen geven. Omdat die goal uitbleef, kon Barcelona de druk verder opvoeren. Tot grote spijt van Niang. 'Ik had gehoopt dat we na rust alsnog zouden scoren, maar ze hebben nu eenmaal een geweldig team. Na de derde goal werd het allemaal een stuk moeilijker voor ons. Als Barcelona de smaak eenmaal te pakken heeft, is het voor iedere ploeg een extreem lastige tegenstander.'

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.